Neatkarīgie starptautiskie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji apšaubījuši Gruzijas versiju par šā gada augustā notikušā kara ar Krieviju sākumu, proti, gruzīnu apgalvojumus, ka apšaudot Dienvidosetijas galvaspilsētu, viņi tikai aizstāvējušies pret osetīnu un krievu agresiju, vēsta laikraksts "New York Times".
Saskaņā ar novērotāju atskaitēm, Gruzijas armija 7. augustā sākusi uzbrukumu separātiskās Dienvidosetijas galvaspilsētai Chinvali, apšaudot to ar raķetēm un artilēriju un šajās apšaudēs cietuši gan civiliedzīvotāji, gan Krievijas miera uzturēšanas spēku karavīri, gan novērotāji.

Lai arī EDSO novērotāju ziņojumi diez vai būs pietiekami, lai izbeigtu strīdus par to, kurš sāka karu starp Krieviju un Rietumvalstīm, tie liek apšaubīt Gruzijas uzstājīgi paustos apgalvojumus, ka tās armijas veiktā Chinvali bombardēšana bijusi atbilde uz osetīnu veiktajām gruzīnu ciemu apšaudēm, kārtības ieviešanas operācija reģionā vai reakcija uz Krievijas iebrukumu, vēsta laikraksts.

Saskaņā ar novērotāju ziņojumu, 7. un 8. augustā gruzīnu artilērijas lādiņi un raķetes kritušas visā Chinvali un pirmās apšaudes stundas laikā vismaz 48 lādiņi trāpījuši dzīvojamajos rajonos. Tāpat EDSO novērotāji paziņojuši, ka viņiem nav izdevies gūt pierādījumus tam, ka šajā laikā būtu intensīvi apšaudīti tuvīnie gruzīnu apdzīvotie ciemi, kas bija oficiālais gruzīnu iegansts Chinvali apšaudes sākšanai.

Gruzijas valdības pārstāvji apšaubījuši šos EDSO ziņojumus un aicinājuši Rietumvalstu valdības neņemt tos vērā. "Es nezinu, kas tā par informāciju un kurš to apstiprinājis. Jebkurā gadījumā, ir tik daudz datu par nerimtīgiem uzbrukumiem Gruzijas kontrolētajiem ciemiem un tik daudz pierādījumu Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanai, ka tas nemaina notikumu kopainu," laikrakstam paudis Gruzijas ārlietu ministra vietnieks Giga Bokerija.

Savukārt Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins uzteicis EDSO ziņojumus, paužot, ka tie ataino "patieso notikumu gaitu pirms Gruzijas veiktās agresijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!