Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes valdība paziņojusi par 70 bruņoto spēku ģenerāļu atvaļināšanu. Dažas nedēļas pirms tam valsts prezidents Mohameds Mursi no amatiem jau atcēla aizsardzības ministru, bruņoto spēku komandieri un bruņoto spēku augstākās padomes priekšsēdētāju feldmaršalu Huseinu Tantavi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tomēr seši ģenerāļi saglabās savus amatus Augstākajā militārajā padomē, kura vadīja valsti pēc prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas pagājušā gada februārī.

Jaunais Ēģiptes prezidents Mursi tādā veidā nostiprina savu varu pār armiju, uzskata vairāki analītiķi. Militārā padome varu pirmajam demokrātiski ievēlētajam prezidentam Mursi formāli nodeva jūlijā.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka augustā Mursi no amatiem atcēla aizsardzības ministru, bruņoto spēku komandieri un bruņoto spēku augstākās padomes priekšsēdētāju feldmaršalu Huseinu Tantavi.

76 gadus vecais Tantavi, kurš bija aizsardzības ministrs kopš 1991.gada, iecelts par prezidenta padomnieku. Viņam arī piešķirts valsts apbalvojums - Nīlas medaļa.

Par aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieri iecēla līdzšinējo militārā izlūkdienesta vadītāju ģenerālis Abdelfatahs al Sisi, kuram piešķīra feldmaršala dienesta pakāpe.

Mursi atcēla no amata arī bruņoto spēku štāba priekšnieku feldmaršalu Sami Ananu, kurš bija bruņoto spēku augstākās padomes priekšsēdētāja vietnieks, un arī viņu iecēlis par prezidenta padomnieku. Ananam piešķīra Republikas ordenis.

Par bruņoto spēku štāba priekšnieku iecēla ģenerāli Sidki Sobhi, kurš līdz šim bija sauszemes spēku 3.bataljona komandieris.

Ēģiptes prezidents arī iecēla viceprezidentu - par to kļuva līdzšinējais augstākās kriminālās apelāciju tiesas priekšsēdētāja vietnieks Mahmuds Meki, kurš ir tieslietu ministra Ahmeda Meki brālis. Autoritārā prezidenta Hosni Mubaraka laikā Ēģiptē nebija viceprezidenta, un tikai 12 dienas pirms savas gāšanas, kad protesti jau bija izvērsušies plašumā, Mubaraks par viceprezidentu iecēla toreizējo militārā izlūkdienesta vadītāju Omāru Suleimanu, kurš viceprezidenta amatu atstāja, kad no varas atkāpās Mubaraks.

Mursi arī atcēla no amatiem jūras kara flotes, gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības komandierus. Līdzšinējais jūras kara flotes komandieris ģenerālleitnants Mohans Mamīšs iecelts par Suecas kanāla vadītāju.

Islāmists Mursi uzvarēja pirmajās brīvajās prezidenta vēlēšanās kopš autoritārā prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas pagājušā gada februārī un stājās valsts vadītāja amatā 30.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!