Foto: AFP/Scanpix
Islāmistu kaujinieku grupējums "Ansar Bayt al-Maqdis" aicina tūristus pamest Ēģipti, kamēr "nav par vēlu" un draud uzbrukt ikvienam, kurš paliks valstī pēc 20. februāra, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Sīnāja pussalā bāzētais grupējums, kurš ir uzņēmies atbildību par pašnāvnieka spridzinātāja svētdien sarīkotu teroraktu tūristu autobusā, kurā gāja bojā trīs dienvidkorejieši un viens ēģiptietis, ar šādu paziņojumu nācis klajā mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Autobusa, kas caur Sīnāju bija ceļā uz Izraēlu, spridzināšana bija pirmais uzbrukums tūristiem kopš islāmistu prezidenta Mohameda Mursi gāšana pagājušā gada jūlijā izraisīja islāmistu nemierus.

Grupējums paziņoja, ka uzbrukums ir daļa no "ekonomiskā kara" pret "nodevēju režīmu".

Ēģiptei ļoti svarīgā tūrisma nozare, kas ienes valstij valūtu, jau ir smagi cietusi trīs gadus ilgstošo politisko nemieru dēļ.

Islāmistu kaujinieku aktivitāte valstī ir strauji pastiprinājusies kopš Mursi gāšanas un viņa atbalstītāju vajāšanas. Varas iestādes, reaģējot uz uzbrukumiem, sāka plašu drošības operāciju pret Sīnāja pussalā bāzētajiem kaujiniekiem. Savukārt kaujinieki teju ik dienas rīko uzbrukumus policistiem un karavīriem.

Uzbrukums tūristu autobusam atgādina par deviņdesmito gadu islāmistu nemieriem, kad kaujinieki bieži par mērķi izvēlējās tūristus, salīdzina "Euronews". Toreizējam prezidentam Hosni Mubarakam bija nepieciešami gadi, lai islāmistu sacelšanos apspiestu.

Ēģiptes pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu Mursi pēc plašiem tautas protestiem armija gāza pagājušā gada 3. jūlijā. Valsti pārvalda armijas atbalstīta pagaidu valdība.

Pēc apvērsuma izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību, kas ir aizliegta un pasludināta par "teroristisku organizāciju". 

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!