Foto: EPA/LETA
Ēģipti pēc musulmaņu piektdienas lūgšanām pārņēmuši protesti, kuros demonstranti pieprasa prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos.

Desmitiem tūkstoši cilvēku izgājuši galvaspilsētas Kairas, kā arī citu pilsētu ielās, saucot, "brīvību" un "tauta vēlas režīma krišanu".

Protestētājiem Kairā izdevās pārraut policijas izveidotās barjeras. Pūlis arī aicināja pie māju logiem stāvošos piebiedroties demonstrācijai. Vairākās vietās protestētāju apspiešanai policija izmantoja asaru gāzi un gumijas lodes.

Vienā no mierīgajām demonstrācijām Kairā piedalījās arī Nobela Miera prēmijas laureāts, bijušais ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Mohameds al Baradejs, kurš ceturtdien paziņoja par gatavību uzņemties pārejas perioda vadību Ēģiptē.

Valsts otrajā lielākajā pilsētā Aleksandrijā protestētāji aizdedzināja ēku, kurā atrodas gubernatora birojs.

Suecas pilsētā sadursmēs ar policiju nogalināts viens protestētājs.

Mubaraks piektdien izsludināja komandantstundu Kairā, Aleksandrijā un Suecā no pulksten 18 līdz septiņiem rītā, un deva rīkojumu armijai līdz ar policiju nodrošināt komandantstundas ievērošanu. Komandantstunda būs spēkā līdz turpmākam rīkojumam.

Vēlāk tika paziņots, ka komandantstunda būs spēkā visās Ēģiptes pilsētās.

Mēģinot apspiest arvien pieaugošos protestus, varas iestādes piektdien atslēdza lielāko daļu valsts mobilo telefonu sakaru un pieeju internetam.

Ēģiptē otrdien sākās protesta demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, un protestētāju sadursmēs ar policiju gājuši bojā vairāki cilvēki. Protestus rīko demokrātiskās jaunatnes organizācija "6.aprīļa kustība", kas aicina tautu iziet ielās masu demonstrācijā.

82 gadus vecais Mubaraks, kurš valsti ir vadījis 29 gadus, vēl nav paziņojis, vai kandidēs šogad gaidāmajās Ēģiptes prezidenta vēlēšanās.

Demonstranti, kas iedvesmojušies no protestiem Tunisijā, kuros pēc 23 gadu valdīšanas tika gāzts autoritārais prezidents Zinelabidīns ben Ali, izgājuši ielās gan Ēģiptē, gan Jemenā, cerot, ka arī viņiem izdosies panākt varas maiņu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!