Foto: AFP/Scanpix

"Vēsturisku" aliansi nākamā gada Eiroparlamenta vēlēšanām noslēdzis eiroskeptiskais Nīderlandes politiķis Gērts Vilderss un Francijas labējās "Nacionālās frontes" (FN) līdere Marina Lepēna, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sarunās Hāgā trešdien nacionālistiski noskaņotie politiķi vienojušies, ka abām valstīm ir jāatgūst Briselei piešķirtās pilnvaras kontrolēt valstu robežas un ekonomiku.

Abi līderi uzskata, ka Eiropas politiskā elite ir pārāk iecietīga pret islāmu, kā arī abi vēlas iegrožot imigrāciju.

"Laiks, kad patriotiskā kustība bija sašķelta, ir beidzies," paziņoja Lepēna, nosaucot vienošanās noslēgšanas dienu par "vēsturisku".

"Šodien ir sākums Eiropas atbrīvošanai no Briseles monstra," teica Vilderss, kurš vada Nīderlandes "Brīvības partiju" (PVV).

Tiek prognozēts, ka maijā gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās eiroskeptiķi varētu gūt labus panākumus, parādu krīzes nomocītām valstīm turpinot cīnīties par ekonomikas atdzīvināšanu.

Vēsturiski nacionālistu un pret imigrāciju noskaņotās partijas Eiropā darbojas atsevišķi, iestājoties par savu valstu nacionāliem jautājumiem un pret valsts suverenitātes vājināšanu.

PVV un FN biedri Eiropas Parlamentā pagaidām ir kā neatkarīgie deputāti. Lai izveidotu jaunu oficiāli atzītu politisko bloku, viņiem ir nepieciešami vēl vismaz 25 deputāti no septiņām Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Paredzams, ka franču un nīderlandiešu nacionālisti varētu apvienoties ar Austrijas "Brīvības partiju", Itālijas "Ziemeļu līgu" un citiem līdzīgu uzskatu paudējiem Eiropas valstīs.

Oficiāli atzītu politisko grupu locekļiem Eiroparlamentā pienākas subsīdijas, biroji, palīgi un vieta parlamenta komitejās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!