Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs, kurš kopš jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ir sasirdzis ar hronisku plaušu infekciju, trešdien paziņoja Ekvadoras vēstniece Londonā Ana Albana.

"Viņam ir hroniska plaušu infekcija, kas jebkurā laikā var saasināties," vēstniece sacīja reportieriem pirms Ekvadoras diplomātiskā korpusa ikgadējās tikšanās ar prezidentu Rafaelu Korreu valsts galvaspilsētā Kito.

41 gadu vecais Asanžs intervijā ASV telekanālam CNN atteicās sniegt sīkākas ziņas par savu veselības stāvokli un sacīja, ka neuzskata to par svarīgu. Intervijas videoierakstā viņš neizskatījās slims.

"WikiLeaks" preses sekretārs Londonā Kristinns Hrafnsons atteicās komentēt Asanža veselības stāvokli.

Albana sacīja, ka Ekvadora "sedz [Asanža] medicīniskos izdevumus" un organizē "regulāras medicīniskas pārbaudes".

Ekvadora oktobrī bija paudusi bažas par Asanža veselības stāvokli un lūgusi Lielbritāniju nepieciešamības gadījumā garantēt drošu viņa pārvešanu uz slimnīcu. "Asanžs ir redzami novājējis, un mēs ļoti bažījamies par viņa veselību," toreiz radiostacijai "Golos Rossiji" sacīja Ekvadoras ārlietu ministra vietnieks Marko Albuha-Martiness.

Asanžs ir zaudējis Lielbritānijā visās tiesu instancēs cīņā pret izdošanu Zviedrijai, tādēļ viņš nav pametis Ekvadoras vēstniecību Londonā kopš 19.jūnija, kad viņš tur ieradās un lūdza politisko patvērumu, ko arī 16.augustā saņēma. Lielbritānija ir nolēmusi izdot Asanžu Zviedrijai, kur viņš tiktu iztaujāts saistībā ar apgalvojumiem par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm.

Lielbritānija atsakās atļaut Asanža brīvu aizbraukšanu no valsts, jo tai esot pienākums izdot viņu Zviedrijai. Tā arī draud Esanžu aizturēt, ja viņš atstātu vēstniecību un mēģinātu nokļūt lidostā.

Asanžs apgalvo, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu dokumentu publiskošanu. Ekvadora paskaidroja, ka patvērumu Asanžam sniegusi tāpēc, ka uzskata par pamatotām viņa bažas.

Asanžs augusta beigās izteica viedokli, ka viņam Ekvadoras vēstniecībā Londonā būs jāpavada vēl seši līdz 12 mēneši, kā arī pauda cerību, ka Zviedrijas varas iestādes slēgs lietu pret viņu saistībā ar seksuāliem noziegumiem. Savukārt Ekvadora pauda gatavību patvērumu Asanžam sniegt kaut desmit gadu.

"WikiLeaks" 2010.gadā izpelnījās starptautisku uzmanību un ASV sašutumu, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā. Vēlāk tā publiskoja arī vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Esanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un viņam bija jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!