Foto: AP/Scanpix
Ceturtdien, piedzīvojot vēl vienu smagu šķiršanos, Ziemeļkoreju atstājusi dienvidkorejiešu grupa, kurai bija iespēja satikt savus pirms vairāk nekā 60 gadiem Ziemeļkorejā palikušos radiniekus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs dienas ilgais atkalsatikšanās pasākums notika Ziemeļkorejas kalnu kūrortā. Uz to bija iespēja ierasties aptuveni 390 dienvidkorejiešiem.

Otra, aptuveni 250 cilvēku liela, dienvidkorejiešu grupa uz tikšanos ar gadu desmitiem neredzētiem tuviniekiem ieradīsies sestdien, informē BBC.

Korejas pussalā pēc Otrā pasaules kara izveidojās divas paralēlas valdības – Rietumu atbalstīta dienvidos un PSRS draudzīga ziemeļos. 1950. gada Ziemeļkorejas līderis Kims Irsens uzbruka Dienvidkorejai, sākot postošu karu.

Pēc konflikta, kurš beidzās 1953. gadā, tūkstošiem ģimeņu bija sadalītas un palikušas dažādās robežas pusēs. Daudziem šķirtajiem radiniekiem šī bija pirmā iespēja satikt savus tuviniekus, bet, ņemot vērā viņu vecumu, iespējams, arī pēdējā.

Ģimenēm normālos apstākļos nav iespējams tikties, jo Ziemeļkorejas totalitārais režīms ir ļoti izolēts un valsts iedzīvotājiem nav atļauts ceļot. Tāpat Ziemeļkorejā ir ļoti ierobežotas iespējas iekļūt ārzemniekiem.

Turklāt abas valstis formāli joprojām atrodas kara stāvoklī, jo karš 1953. gadā beidzās ar pamiera līgumu, bet oficiāls miers tā arī nav noslēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!