Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien nosodīja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis par to, ka tās pārvērš Vidusjūru par kapsētu migrantiem, un apsūdzēja Eiropu, ka tā ir atbildīga par ikviena upura nāvi.

"Eiropas valstis, kas pārvērta Vidusjūru - antīko civilizāciju šūpuli - par migrantu kapsētu, ir līdzdalībniece noziegumā, kas notiek ikreiz, kad kāds migrants aiziet bojā," Erdogans teica runā Ankarā.

Turcija ir uzņēmusi apmēram 1,8 miljonus bēgļu no bruņota konflikta pārņemtās Sīrijas un vairākkārt ir apsūdzējusi Eiropu, kas nepalīdz dalīt šo bēgļu nastu.

"Eiropas valstis, kas nosaka kritērijus pamata cilvēktiesībām un brīvībām, pašlaik uzgriež muguru šiem principiem," Erdogans norādīja.

"Mēs nedomājam, ka ir godīgi mūs apgrūtināt ar problēmu, kas skar visu pasauli," viņš piebilda.

Erdogans tādu komentāru sniedza pēc tam, kad Eiropā sašutuma vilni izraisīja fotogrāfija ar nepilnus trīs gadus veca Sīrijas puisēna mirstīgajām atliekām, kas tika izskalotas Turcijas piekrastē pēc tam, kad viņš kopā ar ģimeni neveiksmīgi mēģināja pār Egejas jūru nokļūt Grieķijā.

"Trīs gadus veca bērna, kurš gāja bojā laivā Vidusjūrā ar bēgļiem, līķis tika izskalots pie mūsu krastiem," teica Turcijas prezidents un retoriski jautāja, "vai visa cilvēce nebūs atbildīga par šī trīs gadus vecā bērna nāvi pie mūsu krastiem?"

Turcijas valdība šonedēļ paziņoja, ka robežsardze šā gada pirmajos piecos mēnešos ir Egejas jūrā izglābusi vairāk nekā 42 tūkstošus migrantu, bet pagājušajā nedēļā izglābto skaits pārsniedz 2160.

Tomēr Erdogans paziņoja, ka "visa cilvēce" slīkst Vidusjūrā.

"Vērtības, kas mūs padara par tiem, kas esam, slīkst. Katrs mūsu krastos izskalotais līķis atver lielu brūci mūsu sirdīs," sacīja Turcijas premjers.

"Tomēr pasaules sistēma, kas ir zaudējusi žēlsirdības izjūtu, nevar būt zāles cilvēces postam," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!