Foto: RIA Novosti/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) pirmdien vienojusies par paplašinātu sankciju ieviešanu pret Krieviju, taču atlikusi to publicēšanu un stāšanos spēkā uz tuvākajām dienām, lai novērtētu pamiera situāciju Ukrainā, paziņojis Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans Van Rompejs.

"Jaunu sankciju pakete pret Krieviju pieņemta pirmdien, paplašinot 31. jūlijā pieņemto sarakstu," sacījis Rompejs.

Pēc viņa vārdiem, oficiāla publikācija ar pilnu sankciju sarakstu parādīsies tuvāko dienu laikā: "Tas ļaus mums novērtēt pamiera periodu par uguns pārtraukšanu un miera plāna ievērošanu".

Tiek atzīmēts, ka, atkarībā no situācijas Ukrainā, pieņemtās sankcijas "daļēji vai pilnībā var tikt pārskatītas".

Sarunu gaitā aģentūra "Reuters" ziņoja par kavēšanos jaunu sankciju ieviešanā.

Atsaucoties uz ES diplomātiem, aģentūra ziņoja, ka sankcijas pagaidām nav apstiprinātas ieviešanai, jo dažu valstu pārstāvji vēlējušies apspriest sankciju atcelšanas iespējas gadījumā, ja "trauslais pamiers" Ukrainā netiks pārkāpts.

Pēc ES diplomātu teiktā, vairāku ES dalībvalstu valdības ir pret stingrāku sodu ieviešanu Maskavai, kuru Rietumi tur aizdomās par separātistu bruņošanu Ukrainas austrumos. Maskava savu dalību Ukrainas konfliktā noliedz.

Tiek ziņots par vairāku valstu atteikšanos balsot par sankciju ieviešanu. Kipra, Ungārija un Slovākija paziņojumus par atteikšanos ir noraidījušas. Aģentūra UNIAN, atsaucoties uz savu avotu, vēsta, ka tās ir Itālija, Vācija, Austrija, Kipra, Somija. 

Savukārt "Financial Times" žurnālists Pīters Špīgels ziņo, ka valsts, kas bijusi pret papildus sankciju ieviešanu, ir Somija.

The #Finland objection to #EU sanctions on #Russia is not on substance, but rather clarifying they can be suspended if ceasefire takes hold

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) September 8, 2014

Pēc "Reuters" avotu teiktā, galvenais šķērslis jaunu sankciju ieviešanai ir bailes no Kremļa atbildes.

Iepriekš ziņots, ka jauno sankciju sarakstā ES iekļaus vairākas Krievijas kontrolētās naftas kompānijas, kas aizliegtu tām piesaistīt kapitālu un kredītus eirozonā. Tāpat sankciju sarakstā bija plānots iekļaut Krimas un Donbasa valdību. Tiek atzīmēts, ka sankcijas neattiektos uz Krievijas gāzes sektoru un lielāko gāzes piegādātāju Eiropā "Gazprom".

Jau vēstīts, ka svētdien Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs pieļāvis, ka jaunas sankcijas pret Krieviju var tikt atceltas. Viņš norādījis, ka tas var notikt gadījumā, ja Ukrainas austrumos tiks ievērots ugunspārtraukšanas režīms un "ja sāksies sarunas par miera nodrošināšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!