Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone mudinājusi Krieviju sekmēt spriedzes deeskalāciju un atvilkt karaspēku no Ukrainas austrumu robežas.

Par šo jautājumu viņa izteicās Atēnās ES ārlietu ministru neformālās sēdes gaitā.

"Kā jūs zināt, Krievija ir liels mūsu kaimiņš, un mēs šajā situācijā sagaidām divas lietas. Pirmkārt, deeskalāciju, jūs saprotat, ko tas nozīmē no karaspēka dislokācijas skatu punkta," sacīja augstā pārstāve.

"Mēs uzmanīgi sekojam līdzi tam, kas notiek. Paziņojumi par karaspēka atvilkšanu netiek apstiprināti no NATO puses. Un ir svarīgi, lai Krievija nodemonstrētu, ka tā tiešām nopietni izturas pret deeskalāciju un sava karaspēka atvilkšanu. Mēs ceram, ka tas notiks. Mēs arī turpmāk rūpīgi sekosim situācijas attīstībai," sacīja Eštone.

"Otrkārt, ir jābūt izpratnei [no Krievijas puses], ka tautām ir tiesības patstāvīgi izdarīt savu izvēli, un mēs neatzīstam Krimas aneksiju. Mums arī ir uzmanīgi jādomā par mūsu attiecībām ar Krieviju un mūsu partneriem Austrumos," piebilda Eštone.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Krievijas parlaments 18.martā ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!