Foto: EPA/LETA
Žurnāls "Forbes" ir publicējis šīgada pasaules miljardieru sarakstu, kura augšgalā vēl arvien ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims, kura bagātība gada laikā pieaugusi par 38%.

Slims, kurš ārpus Meksikas ir samērā maz pazīstams, gada laikā ir palielinājis savu bagātību par 20,5 miljardiem ASV dolāru līdz 74 miljardiem dolāru.

Otrajā vietā tāpat kā pērn ir ASV datoru programmatūras kompānijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss, kura bagātība tagad sasniegusi 56 miljardus dolāru.

Miljardieru skaits gada laikā pieaudzis par vairāk nekā 200 cilvēkiem, sasniedzor 1210, kas ir jauns rekords.

Trešo vietu šajā sarakstā ieņem ASV investīciju baņķieris Vorens Bafets ar 50 miljardiem dolāru.

Ceturtajā vietā ir Francijas luksusa preču grupas LVMH dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno ar 41 miljardu dolāru, bet piektajā vietā ierindojas ASV programmatūras firmas "Oracle" līdzdibinātājs un vadītājs Lerijs Elisons ar 39,5 miljardiem dolāru.

Sestais šajā sarakstā ir Indijas tēraudrūpnieks Lakšmi Mitals ar 31,1 miljardu dolāru, septītais - Spānijas modes preču magnāts Amansio Ortega ar 31 miljardu dolāru, astotais - Brazīlijas kalnrūpniecības un naftas magnāts Eike Batista ar 30 miljardiem dolāru.

Devītajā pozīcijā ir Indijas naftas un petroķīmijas magnāts Mukešs Ambani ar 27 miljardiem dolāru, bet 10 vietā - ASV mazumtirdzniecības kompānijas "Wal-Mart" dibinātāja atraitne Kristija Voltone ar 26,5 miljardiem dolāru.

"Forbes" miljardieru sarakstā tagad iekļuvuši arī seši ar sociālās saziņas tīklu "Facebook" saistīti cilvēki, tostarp Marks Zakerbergs un Šons Pārkers.

Firmas "Ikea" dibinātājs Ingvars Kamprads sarakstā ir visneveiksmīgākais miljardieris, jo viņa bagātība sarukusi no 17 miljardiem līdz sešiem miljardiem dolāru un viņš noslīdējis no 11. uz 162.vietu.

Visu sarakstā minēto miljardieru kopējā bagātība sasniegusi 4,5 triljonus ASV dolāru, kas ir jauns rekords.

Visvairāk miljardieru vēl arvien ir no ASV - 413. Savukārt Āzijas miljardieru skaits pieaudzis līdz 332, pirmoreiz pēdējos 10 gados pārspējot Eiropu, kuru pārstāv 300 miljardieri.

No Ķīnas ir 115, bet no Krievijas - 101 miljardieris. Maskavā tagad dzīvo 79 miljardieri, kas ir vairāk nekā jebkurā citā pasaules pilsētā.

Krievija ar 101 miljardieri ir pirmajā vietā Eiropā, bet Vācija ar 52 miljardieriem - otrajā vietā Eiropā. Lielbritānijā ir 32 miljardieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!