Foto: AFP/Scanpix

No joprojām degošā Itālijas prāmja "Norman Atlantic", kurš svētdien aizdegās pie Albānijas krastiem, nocelti visi pasažieri un apkalpes locekļi, "Twitter" ziņo Itālijas krasta apsardzes pārstāvji. Pieci cilvēki negadījumā gājuši bojā.


Itālijas jūras spēku pārstāvji norāda, ka šobrīd izglābti visi pasažieri un apkalpes locekļi, kuri stundām ilgi aukstajā laikā bijuši spiesti gaidīt glābējus. Glābšanas operāciju traucēja veikt ārkārtīgi spēcīgais vējš, tāpēc helikopteriem tas izdevās lēni un tikai pa nelielām cilvēku grupām. Amatpersonas iepriekš ziņoja, ka apstākļu dēļ šī esot "viena no visu laiku sarežģītākajām glābšanas operācijām", kāda valstī piedzīvota.

Kāda kuģa pavāra sieva žurnālistiem iepriekš stāstīja, ka saņēmusi telefona zvanu no vīra, kurš teicis, ka "nespēj elpot, un viņi visi sadegšot kā žurkas".

Cits pasažieris grieķu televīzijai "Mega" pa telefonu klāstījis, ka viņš kopā ar citiem atrodas ārā, esot ļoti auksts, bet kuģis ir pilns ar dūmiem, un kajītes apakšstāvos degot jau kopš svētdienas plkst. 17. Viņš atklāja, ka pa nakti prom devušies arī visi kuģi, kuri sākotnēji ieradušies glābšanas misijā, jo nespējot pasažieriem palīdzēt.

Sākotnēji 150 pasažieriem izdevies izglābties, izmantojot glābšanas laivas, bet, kad pazudusi strāva, vairs nav bijis iespējams ūdenī nolaist pārējās laivas, lai arī pārējie spētu pamest kuģi. Cenšoties glābties, piecas personas aukstajā ūdenī noslīkušas.

Stiprā vēja dēļ glābšanu nelielos apjomos spēja veikt vienīgi helikopteri, kuru apkalpe glābšanas darbus naktī veica, izmantojot nakts redzamības ierīces. Lielākā daļa izglābto nogādāti netālos kuģos, bet daudzi aizvesti uz slimnīcām, jo piedzīvojuši kritisku ķermeņa atdzišanu.

Uguns izcēlusies uz automašīnu klāja svētdien īsi pirms saulrieta. Tās iemesls pagaidām nav noskaidrots. Sākotnēji izcēlusies panika, jo kuģī jūtami kāpusi temperatūra, bet pēcāk daudzi pārsaluši, ledainajā vējā uz ārējiem klājiem gaidot glābējus.

Prāmis "Norman Atlantic" nodrošina satiksmi starp Patru Grieķijā un Ankonu Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!