Foto: Reuters/Scanpix

Krieviju G8 valstu samitā ASV prezidenta lauku rezidencē Kempdeividā, kurš notiks 18. un 19. maijā, pārstāvēs premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, nevis prezidents Vladimirs Putins, vēsta raidsabiedrība BBC.

Putins, kurš prezidenta amatā atkārtoti stājies pirms trīs dienām, informējis ASV prezidentu Baraku Obamu, ka uz samitu ierasties nevarēs, jo viņam jākoncentrējas uz Krievijas jaunās valdības veidošanu. Putins izteicis savu nožēlu Obamam, ka nevarēs piedalīties sanāksmē.

Savā vietā uz samitu Putins sūtīs bijušo prezidentu un tagadējo premjerministru Dmitriju Medvedevu.

Sākotnējie "lielā astotnieka" valstu līderu tikšanās bija ieplānota Čikāgā. Taču vēlāk Obama nolēma to pārcelt uz prezidenta rezidenci Merilendas štata Kempdeividā. Tūlīt pēc samita bija paredzēta NATO dalībvalstu tikšanās, kurā Putins ir atteicies piedalīties nevienprātības dēļ, kas ir starp Krieviju un NATO Eiropas pretraķešu aizsardzība programmas dēļ.

3. maijā starptautiskas konferences laikā Maskavā, kas bija veltīta Eiropas pretraķešu aizsardzības programmas apspriešanai, Krievijas armijas ģenerālštāba priekšnieks Nikolajs Makarovs paziņoja, ka Krievija var pieņemt lēmumu par brīdinājuma triecienu pa Eiropas pretraķešu aizsardzības objektiem, ja tie apdraudēs Krieviju.

ASV kritizēja Krievijas policijas rīcību, izdzenājot opozīcijas protesta akciju dalībniekus Maskavā, kad Putinu inaugurēja par prezidentu. Savukārt Putins bija nostājies pret ASV savā priekšvēlēšanu kampaņā. Šādos apstākļos būtu dīvaini, ja Putins pirmajā ārvalstu vizītē pēc stāšanās amatā dotos uz ASV, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!