Datortehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss piektdien paziņoja, ka viņa vadītais fonds nākamo 10 gadu laikā atvēlēs 10 miljardus dolāru (piecus miljardus latu) vakcīnu pētniecībai un to piegādēm pasaules nabadzīgākajām valstīm.

"Mums ir jāgādā, lai šī desmitgade kļūst par vakcīnu desmitgadi," Geitss sacīja Pasaules Ekonomikas forumā Davosā. "Vakcīnas jau tagad glābj miljoniem cilvēku dzīvību jaunattīstības zemēs un uzlabo viņu dzīves. Inovācijas palīdzēs glābt vairāk cilvēku nekā jebkad agrāk."

Ja vakcinācija tiks izvērsta plašāk, līdz 2020.gadam varētu tikt glābtas astoņu miljonu bērnu dzīvības, sacīja Geitss. Šai iecerei ir nepieciešami lielāki naudas līdzekļi, tāpēc valdībām un privātajam sektoram būtu jādara vairāk.

"Ja valdības un privātais sektors palielinātu investīcijas vakcīnās, ar to jaunattīstības valstīm būtu palīdzēts līdz desmitgades beigām dramatiski samazināt bērnu mirstību," teikts Bila un Melindas Geitsu fonda paziņojumā.

Melinda Geitsa, kas kopā ar dzīvesbiedru vada fondu, piebilst: "Vakcīnas ir brīnums - tikai dažas devas pasargā no nāvīgām slimībām uz visu dzīvi."

"Mēs Geitsu fondā esam pasludinājuši vakcīnas par mūsu prioritāti numur viens, jo mēs paši savām acīm esam pārliecinājušies par to neticamo ietekmi uz bērnu dzīvēm," viņa piebilda politikas un biznesa līderu sanāksmē, kas ik gadu notiek Šveices slēpošanas kūrortā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!