Foto: AFP/Scanpix

Tā kā visām trim Grieķijas parlamenta vēlēšanās lielāko atbalstu guvušajām partijām nav izdevies izveidot valdību, valsts prezidents Karols Papulijs saskaņā ar konstitūciju svētdien aicina visu politisko spēku pārstāvjus izveidot nacionālās vienotības ministru kabinetu, kas ir vienīgā iespēja, kā izvairīties no ārkārtas vēlēšanām, paziņojusi Grieķijas prezidenta kanceleja.

Prezidents rīko sarunas ar partiju līderiem, mēģinot izveidot valdību, kura gūtu atbalstu parlamentā, kas izveidots pēc 6.maijā notikušajām vēlēšanām.

Piektdien Grieķijas sociālistu līderis Evangels Venizels paziņoja, ka nespēj izveidot valdību. Viņa vadītā Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) vēlēšanās bija trešajā vietā pēc iegūto balsu skaita. Pirms viņa izveidot valdību neizdevās visvairāk balsu ieguvušās konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" (ND) līderim Antonim Samaram un otro lielāko balsu skaitu ieguvušās kreiso partiju apvienības "Radikāli kreiso koalīcija" ( SYRIZA) līderim Aleksim Cipram.

Svētdien vispirms sākās Papulija sarunas ar ND, PASOK un SYRIZA līderiem, bet pēc tam Grieķijas prezidentam paredzētas tikšanās arī ar citām parlamentā iekļuvušajām mazākām partijām, tostarp Grieķijas Komunistisko partiju un neonacistu partiju "Zelta rītausma".

Uz tikšanos ar Papuliju vispirms ieradās Ciprs, bet pēc tam - Venizels un Samars. Samars ceļā uz prezidenta pili paziņoja reportieriem, ka viņa mērķis ir pagaidu koalīcijas valdības izveidošana uz diviem gadiem, kura panāktu Grieķijas palikšanu eiro zonā.

"Grieķu tauta ir devusi mums mandātu sadarboties, lai mainītu politiku, vienlaikus paliekot eiro zonā. Mandātu sadarboties dzīvotspējīgas valdības izveidošanai, [kas pastāvētu] vismaz līdz Eiroparlamenta vēlēšanām [2014.gadā]," sacīja Samars.

Tā kā trīs visvairāk balsis ieguvušajām partijām katrai trīs dienu laikā neizdevās izveidot valdību, valsts prezidentam saskaņā ar konstitūciju jāaicina visu politisko spēku pārstāvjus izveidot nacionālās vienotības valdību. Ja to nebūs iespējams izdarīt līdz ceturtdienai, 17.maijam, tad tiks izsludinātas jaunas parlamenta vēlēšanas, kas notiktu jūnijā.

Pagājušo svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ND ieguva 19,6% balsu un 108 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās SYRIZA ar 16,6% balsu un 52 mandātiem. Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija un neonacistu partija "Zelta rītausma", vēlēšanās guva būtiskus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Vēlētāji sodīja PASOK un ND par to veidotās valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!