Foto: AP/Scanpix

Grieķijas valdošo koalīciju varētu izveidot līdz trešdienas pusdienlaikam, otrdienas vakarā paziņoja Panhellēnistiskās sociālistiskās partijas (PASOK) līderis Evangels Venizels, kurš piedalās sarunās par valdības veidošanu.

"Valdību ir jāizveido pēc iespējas ātrāk," televīzijā sacīja Venizels.

"Balstoties uz pašreizējo situāciju, tas var tikt sasniegts līdz rītdienas pusdienlaikam," viņš piebilda.

Venizels sacīja, ka "vienīgais praktiskais risinājums" ir koalīcija, kuru atbalsta konservatīvā partija "Jaunā demokrātija" (ND), kura uzvarēja svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, iegūstot 129 vietas, PASOK, kas ar 33 vietām bija trešajā vietā, un nelielā partija "Demokrātiskie kreisie" (DIMAR), kurai jaunajā parlamentā ir 17 vietas.

Jau ziņots, ka ND līderim Samaram prezidents Karols Papulijs pirmdien uzdeva veidot jauno valdību.

Parlamentā ir pavisam 300 deputātu, un starptautiskā aizdevuma nosacījumu izpildi atbalstošajām ND un PASOK kopā ir vairāk nekā puse mandātu.

Atbilstoši Grieķijas konstitūcijai valdība Samaram jāizveido triju dienu laikā.

Saskaņā ar konstitūciju Grieķijā valdību vispirms mēģina izveidot vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas līderis. Ja viņam tas neizdodas, valdības veidošanu uztic vēlēšanās otro vietu ieguvušās partijas līderim, bet, ja arī viņam tas neizdodas, – trešo lielāko mandātu skaitu ieguvušās partijas vadītājam. Ja arī tad valdība nav izveidota, valsts prezidents mēģina ar visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vienoties par nacionālās vienotības valdības izveidošanu. Ja arī šis mēģinājums cieš neveiksmi, jārīko ārkārtas vēlēšanas.

Pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām 6.maijā valdību izveidot neizdevās, tāpēc bija jārīko atkārtotas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!