Foto: AFP/Scanpix

Argentīnas bruņoto spēku publicēti dokumenti atklāj, ka 1982. gadā Folklendu karā pret Lielbritāniju Argentīnas armijas augstākstāvošie savus karavīrus pakļāva vardarbībai un spīdzināšanai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šie ir pirmie oficiālie dokumenti, kas pieejami sabiedrībai un satur karavīru liecības par slikto ekipējumu un aukstumu. Viņi apgalvo, ka tikuši smagi sisti, kad pametuši ierakumus, lai dotos pārtikas meklējumos.

Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu karā par Folklenda salām dzīvību zaudēja vairāk nekā 900 karavīru. 650 no tiem bija argentīnieši.

Kara veterāni vairākus gadus ir sūdzējušies par sliktajiem apstākļiem kara laikā, tajā skaitā par atbilstoša apģērba trūkumu, norāda BBC korespondents Buenosairesā Ignasio de los Rejes.

Iepriekš slepenajos failos aprakstīta arī nāvessodu inscenēšana un karavīru sasiešana tukšos kapos.

Kāds leitnants apraksta gadījumu, kad virsnieks viņam aiz muguras sasējis kājas un rokas un astoņas stundas atstājis ar seju aukstās Folklenda pludmales slapjajās smiltīs. Kāds seržants apgalvo, ka viņam bijusi nepieciešama operācija pēc spēriena pa sēkliniekiem.

"Šie dokumenti atklāj faktus, kurus bruņotie spēki tik ilgus gadus turējuši noslēpumā," stāsta veterānu grupas Laplatā pārstāvis Ernesto Alonso.

Folklendu karš sākās 1982. gada aprīlī, kad Argentīnas karavīri iebruka britu aizjūras teritorijā, kuru argentīnieši dēvē par Malvinu salām.

Uz salām tika nosūtīta britu kaujas grupa, kas jūnijā atguva kontroli pār teritoriju. Konfliktā bojā gāja trīs Folklenda salu civiliedzīvotāji un 255 britu karavīri.

Argentīnas sakāve noveda pie militārās diktatūras beigām. Režīms jau pirms tam saskārās ar smagām ekonomiskām problēmām un sabiedrības atbalsta trūkumu.

Par spīti plašai 1982. gada Argentīnas iebrukuma kritikai, daudzi argentīnieši joprojām uzskata, ka salas pieder viņiem.

Argentīnas prezidente Kristina Fernandesa de Kiršnere Lielbritānijas klātbūtni iepriekš aprakstījusi kā "nepārprotamu koloniālisma praktizēšanu". Lielbritānijas valdība sacījusi, ka atbalstīs salas iedzīvotāju pašnoteikšanos.

Foto: AP/Scanpix

Ievērojams Folklenda salu iedzīvotāju vairākums 2013. gada martā referendumā nobalsoja par teritorijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā. Argentīna šo referendumu gan neatzina.

Folklenda salās dzīvo aptuveni 2900 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!