Foto: EPA-AFI
Kad palestīniešu līderis Jasirs Arafats sapratis, ka miera sarunām ar Izraēlu nav rezultātu, viņš mudinājis grupējumu "Hamas" rīkot uzbrukumus Izraēlas teritorijas iekšienē, apliecināja viens no "Hamas" līderiem Mahmuds Zahars.

"Arafats signalizēja kustībai "Hamas", lai tā dziļi ebreju valsts teritorijas iekšienē īsteno militāras operācijas, kad viņš manīja, ka sarunas ar okupācijas valdību cietušas neveiksmi," tiekoties ar palestīniešu parlamenta "Hamas" deputātiem, sacīja Zahars.

Līderis uzstājās palestīniešu otrās sacelšanās 10.gadadienas sakarā. Pēc Kempdeividas miera sarunu izgāšanās 2000.gadā sacelšanās uz ilgu laiku apņēma visas okupētās teritorijas.

Kad sacelšanās kustība 2002.gada sasniedza kulmināciju, Izraēlas armija okupētajās teritorijās īstenoja plašas militārās operācijas, bet palestīniešu kaujinieki-pašnāvnieki Izraēlas pilsētās sarīkoja vairākus sprādzienus.

Arafats allaž tika uzstājis, ka sacelšanās ir spontāna reakcija uz Izraēlas okupāciju un ka viņš nespēj kontrolēt kustību "Hamas" - viņa paša vadītā grupējuma "Fatah" sīvu konkurentu.

Izraēlas un palestīniešu samits 2005.gada februārī tiek uzskatīts par sacelšanās noslēguma signālu, kaut arī vardarbība turpinājās vēl pēc šīs tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!