Foto: AFP/Scanpix

Krievijas karš pret Ukrainu ir "netaisnība visaugstākajā mērā", cilvēktiesību organizācijas "Freedom House" balvu pasniegšanas ceremonijā Vašingtonā sacīja Kremļa kritiķis, bijušais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis.

Tā bija pirmā Hodorkovska publiskā uzstāšanās ASV pēc atbrīvošanas no cietuma, kur viņš pavadīja desmit gadus. Hodorkovskis atrodas ASV, lai popularizētu sabiedrisko projektu "Atvērtā Krievija".

Hodorkovskis norādīja, ka Putina laikmets ir "no dzīves izsvītrots laiks" ne tikai viņam pašam, bet visai valstij.

Krievija un pasaule ir pienākušas pie bīstamās robežas, aiz kuras "rēgojas trešais pasaules karš", viņš brīdināja.

"Krievijai ir tikai divi ceļi - uz priekšu postindustriālajā laikmetā kopā ar Eiropu, vai atpakaļ viduslaikos un pēc tam nebūtībā."

Tas, kurš grib būt stiprs, nevar atļauties būt atpalicis, norādīja Hodorkovskis.

Rietumiem naidīgā histērija ir izpausme "nomāktībai ar kompleksiem un bailēm no konkurences no to margināļu puses, kas šodien ir kļuvuši par Krievijas eliti".

Prioritārais uzdevums spēkiem, kas grib pārvērst Krieviju mūsdienīgā valstī, ir "taisnīguma līdzsvara" atjaunošana.

Krievijai ir jākļūst par sociāli orientētu nacionālu valsti. Jautājums ir par to, vai šāda valsts būs tiesiska vai fašistiska, viņš norādīja.

Krievijas karš pret Ukrainu ir "netaisnībā visaugstākajā mērā", sacīja Hodorkovskis.

"Kaunu ir pelnījuši tie, kas sūta varoņus mirt nevis nacionālo interešu vārdā, nevis tēvzemes aizstāvēšanas vārdā, bet lai saglabātu varu plutokrātu saujiņai, kas tādējādi tiecas pagarināt dzīvi jau savu laiku pārdzīvojušam režīmam," sacīja orators.

"Ukrainā notiek karš, bet tas nav karš Ukrainas vai Krievijas labā, bet varas labā. Tas, kas izraisīja tik lielu mietpilsonisku sajūsmu, jau vistuvākajā laikā krievu tautai atnesīs neskaitāmas bēdas," viņš brīdināja.

Krievija ir nokļuvusi uz bīstama vēstures ceļa, un, lai no tā izrautos, ir nepieciešama visas krievu tautas spēku mobilizācija.

Lai celtu kājās tautu, "labēji eiropeiskajam mazākumam" ir jāpierāda sava tikumiskā vērtība, gatavība ievērot vienlīdzības principu likuma priekšā.

"Pēdējos desmit gadus Krievija ir zaudējusi laiku, ir pienācis laiks atgūt zaudēto," noslēgumā paziņoja Hodorkovskis.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs vēl 16.septembrī sacīja, ka Donbasā atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Atbilstoši Krievijas aktīvistu datiem Ukrainā kritušo Krievijas karavīru skaits jau pārsniedzis 3500.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!