Foto: EPA-AFI

Indijā trešdien tika izpildīts nāvessods pakarot Mohammedam Kasabam, kurš bija vienīgais izdzīvojušais 2008.gada teroraktu rīkotājs Indijas lielākajā pilsētā Mumbajā, ziņoja telekanāls NDTV.

Kasabs tika sodīts ar nāvi Jervadas cietumā Maharaštras štata Punas pilsētā pēc tam, kad Indijas prezidents Pranabs Mukherdžī šomēnes noraidīja viņa apžēlošanas lūgumu.

Pakistānas pilsonis Mohammeds Adžmals Amirs Kasabs, kurš kopš gandrīz trīs dienas ilgušajiem teroraktiem bija ieslodzīts stingra režīma cietumā, pērn jūlijā iesniedza apelācijas pieprasījumu, apgalvojot, ka nav saņēmis taisnīgu tiesu. Tiesa Kasaba apelācijas sūdzību sāka izskatīt janvārī.

Indijas Augstākā tiesa augusta beigās noraidīja Kasaba apelāciju par viņam piespriesto nāvessodu un savā lēmumā norādīja, ka "galvenais un lielākais Kasaba pastrādātais pārkāpums ir karš pret Indijas valdību". Pēc šī noraidījuma Kasabam palika tikai iespēja lūgt Indijas prezidentam apžēlošanu.

Tiesa Mumbajā atzina Kasabu par vainīgu un piesprieda viņam nāvessodu 2010.gada maijā. Pēc pirmās apelācijas Maharaštras štata augstā tiesa pērn februārī atstāja šo spriedumu spēkā.

Desmit Pakistānā bāzētā grupējuma "Lashkar-e-Taiba" kaujinieki 2008.gada novembrī Mumbajā sarīkoja uzbrukumus trijās luksusa viesnīcās, tūristu iecienītā restorānā, pilsētas galvenajā dzelzceļa stacijā un ebreju centrā, nogalinot 166 un ievainojot vairāk nekā 300 cilvēku. Deviņi no šiem kaujiniekiem tika nogalināti.

Indijā pēdējo 15 gadu laikā bija izpildīts viens nāvessods, kad 2004.gadā tika pakārts bijušais drošības gvardes pārstāvis, ko notiesāja par 14 gadu vecas meitenes izvarošanu un noslepkavošanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!