Foto: AFP/Scanpix
Aktrise, kura filmējusies skandalozajā filmā "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), kas izraisīja plašus protestus islāmticīgo valstīs, iesniegusi tiesā sūdzību pet filmas veidotāju par krāpšanu un meliem, vēsta laikraksts "Los Angeles Times".

Filmēšanas grupas dalībnieki jau iepriekš paziņoja, ka filmas autori neinformēja viņus par filmas patiesajiem mērķiem, bet filmas skaņu celiņš, kurš pievienots jau pēc filmas pabeigšanas, nesaskanot ar sākotnējo scenāriju. Tāpēc momentos, kad filmā skan pravieša Muhameda vārds, aktieri kadrā vai nu nav redzami, vai to mutes kustības neatbilst skaņai.

Aktrise Sindija Lī Garsija iesniegumā Losandželosas tiesai norādījusi, ka filmas producents Nakula Beslijs Nakula ir maldinājis viņu, stāstot, ka tā būs piedzīvojumu filma, kuras darbība notiek tuksnesī.

Par iejaukšanos privātajā dzīvē Garsija arī apsūdz interneta pakalpojumu sniedzēju "Google" un tā video augšupielādes servisu "YouTube", kurā pagājušajā nedēļā parādījās kadri no filmas. Pēc filmas fragmentu parādīšanās tīmeklī, viņa jau vairākas reizes esot saņēmusi izrēķināšanās draudus.

Aktrises advokāts paziņoja, ka lūgs tiesai likt "YouTube" izņemt provokatīvās filmas kadrus.

Pēc filmas fragmentu parādīšanās internetā pagājušajā nedēļā sākās plašas demonstrācijās virknē musulmaņu valstu. Demonstrācijas aizsegā Lībijas pilsētā Bengāzī bruņoti cilvēki uzbruka ASV konsulātam, kā rezultātā gāja bojā ASV vēstnieks un vēl trīs diplomāti.

Pats filmas producents kopā ar savu ģimeni esot pametis savas mājas Kalifornijā un slēpjoties, norāda laikraksts.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), ir veidojis 55 gadus vecs amerikānis Nakula Beslijs Nakula, kas Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam "Wall Street Journal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš atbrīvots pirms termiņa. Pašlaik ASV policija izmeklē, vai Nakula nav pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu.

Filmā "Innocence of Muslims" aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu.

Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ". Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!