Foto: AP/Scanpix
Irākas premjerministrs Nuri al Maliki pirmdien mudināja Anbāras provinces Fallūdžas pilsētas iedzīvotājus padzīt "teroristus" un šādi izvairīties no valdības karaspēka uzbrukuma.

Irākas drošības struktūras patlaban gatavo "plašu uzbrukumu" Fallūdžai, kas jau vairākas dienas neatrodas valdības spēku kontrolē. Arī vairākus rajonus Anbāras provinces galvaspilsētā Ramādī, uz rietumiem no Fallūdžas, joprojām kontrolē "Al Qaeda" kaujinieki.

Kopš Irāku pēc ASV 2003.gada iebrukuma pārņēma asiņaini nemieri, šī ir pirmā reize, kad nozīmīgas valsts pilsētas nonāk atklātā nemiernieku kontrolē.

Maliki aicināja Fallūdžas "iedzīvotājus un tās ciltis izraidīt teroristus, lai viņu apvidi netiktu pakļauti bruņotu sadursmju briesmām".

Premjers arī licis drošības spēkiem "neuzbrukt Fallūdžas dzīvojamiem rajoniem".

Ar "Al Qaeda" saistītais grupējums "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) joprojām kontrolē Fallūdžu, bet grupējuma kaujinieki ir nolaiduši savus melnos karogus, pastāstīja kāds pilsētas iedzīvotājs. Tas esot "taktisks gājiens, šādi cenšoties izvairīties no tā, lai kļūtu par tiešu uzbrukumu mērķi".

Kaujās Anbāras provincē pēdējo trīs dienu laikā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 cilvēku. Tās šajā provincē ir asiņainākās sadursmes pēdējo gadu laikā.

Kaujas izraisījās 30.decembrī Ramādī apkaimē, kad drošības struktūras likvidēja gadu tur pastāvējušo sunnītu protesta nometni. Vardarbība tad pārsviedās uz Fallūdžu. No abām pilsētām tika atvilktas valdības drošības struktūras, un kontroli pār pilsētām pārņēma "Al Qaeda" grupējumu kaujinieki.

ISIL vēlas plašās teritorijās Irākā un Sīrijā izveidot valsti, kas dzīvotu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām. Sīrijā ISIL vienības pievienojušās grupējumiem, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Ramādī un Fallūdža bija nemiernieku bastioni pēc ASV 2003.gada iebrukuma Irākā.

ASV armija pret Fallūdžu īstenoja divas plašas operācijas. Zaudējumi, ko amerikāņi piedzīvoja šajās kaujās, bija vieni no smagākajiem kopš Vjetnamas kara.

No visa Irākā kritušo ASV karavīru kopskaita aptuveni trešā daļa dzīvību zaudēja Anbāras provincē.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien apliecināja, ka Vašingtona atbalsta Irākas valdību tās cīņā ar "Al Qaeda", tomēr norādīja, ka ASV negrasās sūtīt savus karavīrus atpakaļ uz Irāku.

Palīdzību Irākai cīņās ar islāmistu nemierniekiem svētdien piedāvājusi arī Irāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!