Foto: Reuters/Scanpix

Pildot ar sešām lielvarām panākto vienošanos, Irāna ir pārtraukusi urāna bagātināšanu - programmu, kas Rietumvalstīs viesa bažas par Teherānas vēlmi iegūt kodolieročus, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūras (IAEA) apstiprina, ka ar 2014. gada 20. janvāri Irāna ir beigusi bagātināt urānu virs piecu procentu līmenim divos kodolobjektos Natanzā un Fordovā. Ar Rietumu valstīm panāktā vienošanās paredz, ka apmaiņā pret kodolprogrammas ierobežošanu, tiks mazinātās pret Irānu vērstās ekonomiskās sankcijas.

Irāna arī sākusi atšķaidīt līdz 20% bagātinātā urāna krājumus, teikts IAEA ziņojumā. Bagātinātais urāns Teherānu tuvināja iespējamībai kādu dienu radīt kodolieročus.

Tāpat daļu bagātinātā urāna Irāna pārveido par oksīdu reaktoru degvielas ražošanai – materiālu, kas ir mazāk piemērots ieroču radīšanai.

Irāna urānu līdz 20% līmenim sāka bagātināt 2010. gadā, pamatīgi satraucot Rietumvalstis, kuras to uzskatīja par mēģinājumu radīt atombumbu. Pati Irāna vienmēr ir uzsvērusi, ka tās kodolprogrammai ir tikai miermīlīgi mērķi.

Saskaņā ar uz sešiem mēnešiem noslēgto vienošanos Irāna ir piekritusi šajā laikā nebūvēt jaunas urāna bagātināšanas ražotnes, bet Rietumi – daļēji mazināt sankcijas, kas ir nopietni iedragājušas no naftas tirdzniecības atkarīgās valsts ekonomiku. Tas ir uzskatāms par soli laika iegūšanai, lai galīgi atrisinātu ieilgušo strīdu par Irānas kodolprogrammu, norāda "Reuters".

Jau vēstīts, ka Rietumvalstu un Irānas vienošanās stājas spēkā 20. janvārī.

Vienošanos ar Teherānu panāca tā dēvētā P5+1 grupa -  ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un Vācija. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!