Foto: AFP/Scanpix
Valsts Ārlietu ministrija paziņojusi, ka atsauc vēstnieku Damaskā Akille Amerio uz konsultācijām "pēc briesmīgajām represijām pret civiliedzīvotājiem", otrdien informē raidsabidrība BBC.
"Itālija arī ierosinājusi visām Eiropas Savienības (ES) valstīm atsaukt savu diplomātisko pārstāvniecību vadītājus no Damaskas," teikts Itālijas ĀM paziņojumā.

Iepriekš savu vēstniecību Sīrijā slēdza Katara. Vēstniecībai uzbruka prezidenta Bašara al  Asada piekritēji, kuriem nepatika Katarai piederošā telekanāla "Al Jazeera" veiktais notikumu atspoguļojums valstī.

Uzbrukumus piedzīvoja arī Francijas un ASV vēstniecības pēc tam, kad šo valstu vēstnieki apmeklēja opozicionāru kontrolētos rajonus.

ES otrdien noteikusi jaunas sankcijas  pret vairākām Sīrijas amatpersonām  saistībā ar svētdien notikušo slaktiņu Sīrijā,   Hamas pilsētā, kur gāja bojā vairāk nekā 130 cilvēki.

Sankciju sarakstā iekļauts  Sīrijas aizsardzības ministrs Ali Habibs Mahmuds, militārās izlūkošanas vadītājs Hamas pilsētā Muhameds Muflehs un ģenerālmajors Tavfiks Juniss, kurš vada Vispārējās izlūkošanas direktorāta iekšējās drošības nodaļu.

Sankcijas vērstas arī pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tēvoci Muhamedu Mahlufu, kas pazīstams arī kā Abu Rami, un Aimanu Džabiru, kas  ir tieši iesaistīts represijās un vardarbībā pret civiliedzīvotājiem.

Kā ziņots, ES līdz šim  ir noteikusi  iebraukšanas aizliegumu un iesaldējusi  aktīvus  apmēram 30 uzņēmumiem un privātpersonām, kas saistītas ar Asadu. Sankcijas vērstas arī pret viņa ģimenes locekļiem.  

Jau vēstīts, ka  Itālijas ārlietu ministrs Franko Frattini pirmdien rosinājis nekavējoties sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai pieņemti rīcības plānu siastībā ar notikumiem Sīrijā.

Kā ziņots, ka Hama mēnesi bija ielenkta, taču tikai svētdienas rītā karaspēks ķērās pie aktīvas rīcības, iebraucot pilsētā ar tankiem. Ir ziņas arī par cietušajiem citās Sīrijas pilsētās - Derā, kas atrodas valsts dienvidos un Deir ez-Zorā.

Sīrijā kopš marta notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nekārtībās "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Pēc starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Avaaz" ("Balss") datiem, Sīrijas varas iestādes, vēršoties pret protestiem, ir nogalinājušas vairāk nekā 1600 cilvēkus un aizturējušas 26 000, no kuriem vairāk nekā 12 000 vēl atrodas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!