Sīvas cīņas starp šiītu kaujinieku grupējuma "Houthi" nemierniekiem un armiju pirmdien izcēlušās Jemenas galvaspilsētā Sanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Agrās pirmdienas stundās šāvienu un sprādzienu trokšņi atskanējuši pie prezidenta pils kompleksa, kā arī pie valsts drošības vadītāja rezidences. Apšaudei ticis pakļauts arī premjerministra Haleda Bahaha konvojs.

No prezidenta pils redzami paceļamies melni dūmi, abas puses liek lietā ložmetējus, mīnmetējus un reaktīvās granātas. Nemiernieki ieņēmuši valsts televīziju un ziņu aģentūru SABA, liecina ziņojumi.

Vārdā neminēta Jemenas militārā amatpersona aģentūrai AP pastāstīja, ka uzbrukumu izraisījuši "Houthi", sākot izvietot savas pozīcijas tuvu pie armijas kontrolposteņiem. Tikmēr "Houthi" televīzijas kanāls "al-Maseera" ziņo, ka sadursmes sākušas pēc tam, kad karavīri sākuši šaut pa kaujinieku patruļu.

Ap pili un prezidenta Abdrabuha Mansura Hadi rezidenci izvietoti armijas papildspēki.

"Houthi" nemiernieki pagājušajā gadā ieņēma Sanu. Ar ANO starpniecību noslēgtā vienošanās paredzēja, ka kaujinieki aizies no pilsētas, kad būs izveidota jauna vienotības valdība.

Tomēr nemiernieki ir palikuši pilsētā un paplašinājuši savu klātbūtni pārsvarā sunnītu apdzīvotajos valsts centrālajos un rietumu rajonos.

Situācija vēl vairāk saasinājās pēc tam, kad sestdien nemiernieki nolaupīja prezidenta biroja vadītāju Ahmedu Avadu bin Mubaraku.

"Houthi", kas pieder šiītu islāma atzaram zaidismam, periodiski rīkojuši nemierus kopš 2004. gada, cenšoties iegūt lielāku autonomiju ziemeļu provincei Saadai. Kontroli pār provinci viņi nostiprināja 2011. gada sacelšanās laikā, kad tika gāzts Jemenas ilggadējais līderis Ali Abdulla Salehs.

Kopš jūlija nemiernieki iesaistījās kaujās ar sunnītu grupējumiem un "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP).

Oponenti norāda, ka "Houthi" mērķis ir atjaunot zaidistu imamātu, kas Jemenas ziemeļos pastāvēja 1000 gadus līdz 1962. gadam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!