Foto: AP/Scanpix

Hakeru uzbrukums interneta pakalpojumu nodrošinātājam trešdien paralizējis divu Dienvidkorejas galveno banku un trīs raidsabiedrību darbību. Bažījoties par Ziemeļkorejas saistību ar uzbrukumu, Dienvidkorejas bruņotajos spēkos paaugstināts trauksmes līmenis, vēsta aģentūra "Reuters".

Atbildību par uzbrukumu interneta pakalpojumu nodrošinātājam "LG UPlus" ir uzņēmies kāds nezināms hakeru grupējums "Whois Team". Savā interneta vietnē hakeri brīdina, ka uzbrukums ir viņu "kustības sākums".

Uzbrukumā ir cietuši raidsabiedrību YTN, MKV un KBS serveri, kā arī divu Dienvidkorejas lielāko banku - "Shinhan Bank" un "NongHyup" datorsistēmas. Policija skaidro, ka ir sākta izmeklēšana. Uzbrukums esot bijis samērā masīvs.

Policijas un valdības amatpersonas atteicās spekulēt, vai par uzbrukumu atbildīga varētu būt Ziemeļkoreja, kura pēdējā laikā ir draudējusi ar uzbrukumiem gan Seulai, gan ASV. Komunistiskā valsts iepriekš jau ir veikusi kiberuzbrukumus savam datorizētajam kaimiņam.

Dienvidkorejas armijas tīkli uzbrukumā nav cietuši, tomēr bruņotie spēki ir paaugstinājuši gatavības līmeni. Uzbrukums nav ietekmējis naftas pārstrādes rūpnīcu, elektrostaciju, ostu un lidostu darbību, ziņo "Reuters".

Lielākas līdz šiem piedzīvotais Phenjanas kiberuzbrukums Dienvidkorejai noticis 2011. gadā, hakeri valsts datorsistēmas "bombardēja" desmit dienas. Iesējams, ka uzbrukums bija Ziemeļkorejas mēģinājums pārbaudīt sava kaimiņa datortīklu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!