Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone aicina Sīrijas opozīciju pretoties ekstrēmistu mēģinājumiem ”nolaupīt revolūciju”, vēsta raidsabiedrība BBC.

Klintone norādīja, ka opozīcijas vadībā ir jābūt vairāk tiem, kas cīnās Sīrijā. "Ir jābūt pārstāvētiem tiem, kas cīnās un mirst frontes līnijās," BBC citē Klintoni. "Tā nevar būt opozīcija, kuru pārstāv cilvēki ar daudz labām priekšrocībām, bet, kuri daudzos gadījumos nav bijuši Sīrijā 20, 30, 40 gadus."

Turcijā bāzētā opozīcijas Sīrijas Nacionālā padome ir bezspēcīga pieaugošās vardarbības mazināšanai valstī, norāda BBC.

Klintone norādīja, ka tiek saņemti satraucoši ziņojumi par islāmistu ekstrēmistu ierašanos Sīrijā, kuri cenšas gūt virsroku tautas nemieros pret prezidentu Bašaru al Asadu. Nemierniekiem ir "stingri jāpretojas ekstrēmistu centieniem piesavināties Sīrijas revolūciju", uzsver Klintone.

Ziņojumi liecina, ka Sīrijā, lai karotu pret valdošo režīmu, ierodas ārzemju islāmistu kaujinieki. Radikālais salafītu grupējums "Al Nusra" jau ir uzņēmies atbildību par vairākiem sarīkotiem sprādzieniem Sīrijā, norāda BBC.

Sīrijas dažādās opozīcijas grupas nākamajā nedēļā tiekas Katarā. Klintone norāda, ka Vašingtona vēlas palīdzēt opozīcijai vienoties par efektīvu stratēģiju politisko pārmaiņu panākšanai.

Sīrijas nemiernieku grupu viedokļi par cīņas metodēm un to, kādai jābūt valstij pēc valdošā režīma gāšanas, atšķiras, vēsta BBC.

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!