Krievija gatavojas pieņemt īpašu likumu, lai vērstos pret "nacisma reabilitāciju" bijušās PSRS valstīs, kā arī savulaik okupētajās Baltijas valstīs, ziņo Ukrainas interneta laikraksts "Novosti.dn".

Iecerēts, ka aprīlī notiks apaļais galds, kurā piedalīsies Krievijas Valsts domes deputāti un sabiedrības pārstāvji, lai apspriestu koncepciju likumam "Par Krievijas Federācijas pasākumiem, lai pretdarbotos nacisma, nacistisko noziedznieku un viņu līdzdalībnieku reabilitācijai jaunajās neatkarīgajās valstīs - bijušajās PSRS republikās".

Lēmumu par apaļā galda rīkošanu pirmdien pieņēma pagājušā gada decembrī izveidotā Valsts domes komiteja Neatkarīgo Valstu Savienības (NVS) lietās un sakariem ar līdzpilsoņiem.

Likumprojekta izstrādi vada Krievijas NVS institūta direktors Konstantīns Zatuļins.

Likuma mērķis esot nepieciešamība reaģēt uz "Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanu, nacistu līdzgaitnieku, kolaboracionistu un nodevēju heroizāciju, kas pieņemas spēkā Igaunijā, Latvijā, Ukrainā un dažās citās jaunajās neatkarīgajās valstīs".

Komitejas sēdes laikā tika norādīts, ka vērojamas ne tikai "atsevišķas parādības un simptomi, bet gan valsts līmenī izveidojušies naidīga kursa elementi".

Tas varot novest pie "bijušās PSRS tautu vēsturisko saišu saraušanas", uzskata Krievijas likumdevēji.

Likumprojekta autori gatavojas "konstatēt, klasificēt un nosodīt" gan individuālus, gan kolektīvus, gan valsts līmenī veiktus "mēģinājumus reabilitēt nacismu" un piedāvāt "pretdarbības pasākumu sistēmu", sākot ar "profilaksi un izglītošanu" un beidzot ar ekonomiskām un cita veida sankcijām, tostarp administratīvo un krimināltiesisko vajāšanu Krievijas teritorijā, kā arī starptautiskās institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!