Foto: AFP/Scanpix

Krievija kopā ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču plānveidīgi un jau sen gatavojās Krimas aneksijai un notikumiem Ukrainas austrumos, paziņojis Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšsēdētājs Valentīns Naļivaičenko.

No 2013. gada decembra līdz 2014. gada februārim UDD strādāja trīs grupas ar augsta ranga Krievijas Federālā drošības dienests (FDD) amatpersonām. Šajā laikā visi modernie ieroči, personu lietas, arhīvi – viss, uz kā balstās profesionāls specdienests – tika izvesti uz Simferopoli, par Naļivaičenko stāstīto laikrakstam, vēsta aģentūra UNIAN.

Pēdējos gados iestādes struktūras, kurām būtu jākalpo Ukrainas interesēm, bija pilnas ar Krievijas aģentiem, kuri kopā ar augstām dienesta amatpersonām plānoja Maidana izdzenāšanu un šaušanu pa demonstrantiem, stāsta Naļivaičenko.

Viņš pauž pārliecību, kas tas liecina par to, ka Janukovičs un oficiālā Maskava plānveidīgi un jau sen gatavojās Krimas aneksijai un notikumiem, kas tagad vērojami Ukrainas austrumos.

Rezultātā ir nodarīts liels kaitējums dienestam un valsts drošībai, tomēr ar lielām pūlēm, lielā mērā pateicoties parastajiem UDD darbiniekiem, atsevišķi specdienesta darbības virzieni ir izglābti, skaidro amatpersona. 

"Protams, es nevaru teikt, ka dienests nu ir par 100 % cits, bet, piemēram, pretizlūkošana un valstiskuma aizsardzība – tās ir nodaļas, uz kurām varam paļauties," uzsver Naļivaičenko.

Pilnībā atjaunota ir militārās pretizlūkošanas daļa, kas koncentrējas uz to, lai ienaidnieks neiefiltrējas bruņoto operāciju vadības grupās un štābos – galvenajās struktūrās cīņai ar bruņotajiem separātistiem, stāsta Naļivaičenko, atzīstot, ka nodevības tajās ir bijušas.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tāpat tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!