Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas piekrastē notikušajā kruīzu kuģa "Costa Concordia" avārijā ir gājuši bojā vismaz septiņi cilvēki un pazuduši bez vēsts vēl 28 cilvēki, kurus turpina meklēt glābēji, otrdien ziņoja Itālijas laikraksta "La Stampa" interneta vietne.

Itālijas krasta apsardzes priekšnieks Marko Brusko sacīja, kavēl ir "cerību stariņš" atrast pazudušos dzīvus,jo kuģa vraks vēl nav pilnīgi pārmeklēts. Glābēji tomēratzina, ka ir maz izredžu atrast izdzīvojušospēc piektdienas vakarā notikušās katastrofas.

Pirms septītā bojāgājušā atrašanas bija ziņots par 29 bezvēsts pazudušajiem - četriem kuģa apkalpes locekļiem un 25tūristiem. Starp šiem pazudušajiem bija seši Itālijas, 10Vācijas, četri Francijas un divi ASV pilsoņi.

"Apstākļi [kuģa] iekšienē ir katastrofāli. Tas ir ļotigrūti. Gaiteņi ir aizsprostoti, un ūdenslīdējiem ir grūtiizpeldēt cauri," sacīja krasta apsardzes ūdenslīdēju grupasvadītājs Rodolfo Raiteri, raksturojot izredzes atrast pazudušoskuģa vrakā.

Glābšanas darbi pirmdien uz vairākām stundām bija pārtraukti,jo kuģis bija nedaudz paslīdējis un pastāvēja risks, ka tasvar noslīdēt no klints un pilnībā nogrimt.

Nīderlandes glābēju firmas "Smit Salvage" speciālistišonedēļ sāks no avarējušā kuģa izsūknētdegvielu - 2380 tonnas mazuta, kura izplūšana jūrāizraisītu lielu ekoloģisko katastrofu. Firmu "Smit Salvage"ir nolīgusi avarējušā kuģa īpašniece - Itālijaskuģniecība "Costa Crociere".

Itālijas kuģniecības kompānijas "Costa Crociere"kuģis "Costa Concordia" piektdienas vakarā uzskrēja uzklints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā.

290 metru garajā kuģī sāka ieplūst ūdens, un, tamsasveroties, no tā panikā ielēca ūdenī vairāki cilvēki, nokuriem trīs gāja bojā. Tie bija divi tūristi no Francijas unapkalpes loceklis no Peru. Ūdenslīdēji svētdien kuģavrakā atrada vēl divus bojāgājušos.

Glābēji pirmdien atrada vienu bojāgājušu vīrieti, betotrdienas rītā - vēl vienu bojāgājušo, un līdz ar tokatastrofā bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz septiņiemcilvēkiem.

Kuģa kapteinis Frančesko Sketino, kas ir Itālijas pilsonis,sestdienas vakarā tika aizturēts. Viņš bija pametis kuģi, kad uztā vēl atradās cilvēki. Viņam izvirzītas apsūdzības parcilvēku nogalināšanu, kuģa avārijas izraisīšanu un kuģapamešanu pirms evakuācijas pabeigšanas. Krasta apsardzesdarbinieki pastāstīja, ka lūguši kapteini atgriezties uz kuģa,bet viņš atteicies to darīt.

Kapteinis apgalvo, ka klints, uz kuras uzskrējis kuģis, neesotiezīmēta kartē.

Ir aizturēts arī kapteiņa pirmais palīgs Čiro Ambrozio, kuramizvirzītas apsūdzības par cilvēku nogalināšanu un kuģapamešanu pirms evakuācijas pabeigšanas.

Avārijas brīdī uz kuģa bija vairāk nekā 4200 cilvēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!