Foto: EPA/LETA
ASV Tieslietu ministrijas izmeklētāji sākuši vākt pierādījumus tam, ka "Wikileaks" dibinātājs Džūljens Asanžs iedrošinājis bijušo Savienoto Valstu armijas izlūkdienesta analītiķi Bredliju Meningu iegūt slepenus militāros un Valsts departamenta dokumentus no valdības datorsistēmām, kā arī viņam palīdzējis, vēsta laikraksts "The New York Times" (NYT).

Ja Asanžs to ir darījis, tad viņu varētu apsūdzēt, ka ir līdzvainīgs dokumentu nopludināšanā, nevis tikai bijis pasīvs slepeno materiālu saņēmējs, atsaucoties uz cilvēkiem, kas ir pazīstami ar lietas gaitu, raksta NYT.

Tieslietu ministrijas amatpersonas laikraksta rīcībā nonākušo informāciju atteicās komentēt.

Izmeklētāji izskata Meninga ierakstus tīmekļa čatā, kur viņš apgalvo, ka laikā, kad lejupielādējis valdības dokumentus, tieši kontaktējies ar Asanžu.

Menings tiek turēts apcietinājumā Kvantiko jūras kājnieku bāzē Virdžīnijas štatā, kopš viņam jūlijā izvirzītas apsūdzības par kāda slepena videomateriāla iegūšanu. Tajā redzams 2007.gadā Irākā noticis uzbrukums no ASV armijas helikoptera - toreiz tika nogalināti vairāki civiliedzīvotāji, kā arī divi ziņu aģentūras "Reuters" žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!