Foto: Reuters/Scanpix

Britu elitārās speciālo uzdevumu vienības SAS karavīri piedalās slepenās operācijās Irākā, kuru laikā nogalināti simtiem radikālā islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujinieki, vēsta laikraksta "Daily Mail" tīmekļa versija.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas iepriekš norādījušas, ka britu armijas vienība SAS (Special Air Service) Irākā nodarbojas ar izlūkošanu un kaujas operācijās nepiedalās. Tomēr laikraksts noskaidrojis, ka nelielas karavīru vienības tiek iesaistītas kaujinieku likvidēšanas uzdevumos.

Izmantojot snaiperu ieročus un smagos ložmetējus, karavīri reidos pēdējo četru nedēļu laikā nogalina "līdz astoņiem teroristiem dienā", laikraksts uzzināja no avotiem Aizsardzības ministrijā.

Savus potenciālos mērķus SAS noskata, izmantojot izlūkošanas datus, kas pārsvarā iegūti ar bezpilota lidmašīnām. Pēc mērķa identificēšanas karavīrus uz "Islāma valsts" kontrolēto teritoriju nogādā ar "Chinook" helikopteriem - dažkārt pat 80 kilometru attālumā no mērķa, jo lidaparāta dzinēja troksnis ir ļoti skaļš, raksta medijs.

Šīs operācijas notiekot gandrīz katru dienu - parasti naktīs, lai "Islāma valsts" kaujiniekus pārsteigtu nesagatavotus. Karavīri izmanto kvadraciklus un citus pilnpiedziņas transportlīdzekļus, lai sasniegtu labu mobilitāti, kas nepieciešama šādai partizānu cīņas taktikai. Uzbrukumi, pēc kuriem karavīri ātri pazūd tuksnesī, pārsvarā notiek ar snaiperu ieročiem

Šī taktika labi darbojas, atklājis laikraksta avots.  "Mūsu taktika sēj Dieva bailes IV, jo viņi nezina, kur mēs uzbruksim nākamreiz, un, atklāti sakot, viņi neko nevar darīt, lai mūs apturētu," pastāstīja kāds avots SAS vienībā.

"Mēs degradējam viņu morāli. Viņi var skriet un slēpties, ja debesīs ierauga lidmašīnas, bet mūs viņi neredz un nedzird. Izmantojot tik daudz snaiperu, bailes tiek paceltas jaunā līmenī, teroristi nezina, kas notiek. Viņi tikai redz savus kolēģus mirušus guļam smiltīs," papildina avots.

Bez teroristu morāles graušanas un likvidēšanas SAS misija vērsta arī pret viņu apgādes ceļiem Irākas rietumos, atklāj laikraksts.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedroto koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām, lai palīdzētu apturēt "Islāma valsts" uzbrukumu.

Irākā ieradušies ASV karavīri, kas apmāca Irākas armiju un sniedz tai atbalstu, tomēr Vašingtona ir uzsvērusi, ka sauszemes kaujas operācijās karavīri nepiedalīsies. Arī citas Rietumu valstis ir norādījušas, ka savus karavīrus sauszemes kaujās Irākā un Sīrijā nesūtīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!