Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas nacionālā lidsabiedrība "Qantas", nespējot atrisināt strīdus ar darbiniekiem, kuri regulāri rīko streikus, paziņojusi, ka no svētdienas pārtrauc visus reisus un no pirmdienas īstenos kompānijā strādājošo lokautu.

"Qantas" ģenerāldirektors Alans Džoiss paziņoja, ka nekavējoties tiek atcelti visi "Qantas" starptautiskie un iekšzemes reisi, un no pirmdienas vakara tiks īstenots aviosabiedrības darbinieku lokauts jeb aizliegums strādāt, nemaksājot viņiem atalgojumu. Tiek lēsts, ka reisu atcelšana ietekmēs 70 000 pasažieru ceļojumu plānus. Lidojumus pārtrauc visas 108 "Qantas" lidmašīnas, kuras pašlaik atrodas 22 valstīs. Tie pasažieri, kuriem jau ir rezervētas biļetes uz aviokompānijas lidojumiem, uz "Qantas" rēķina tiks nosūtīti uz saviem galamērķiem ar citu aviokompāniju reisiem. "Qantas" meitasuzņēmums zemo cenu aviokompānija "Jetstar" darbu turpinās ierastā režīmā.

"Qantas" darbinieku arodbiedrības bija aicinājušas neiegādāties biļetes uz aviokompānijas reisiem Ziemassvētku un Jaungada laikā, draudot ar streikiem.

"Viņi degradē mūsu stratēģiju un mūsu zīmolu. Viņi tīši destabilizē kompāniju un tam nav paredzams gals," preses konferencē par arodbiedrībām teica Džoiss.

"Mēs izsludinām lokautu, līdz arodbiedrības atsauks savas ekstrēmās prasības un panāks vienošanos ar mums," teica Džoiss. Viņš sacīja, ka lokauts "Qantas" izmaksās 20 miljonus Austrālijas dolāru (10,5 miljonus latu) dienā.

"Šī ir krīze "Qantas". Ja streiki turpināsies, kā to ir solījušas arodbiedrības, mums nebūs citas izvēles kā pakāpeniski slēgt "Qantas"," teica aviosabiedrības ģenerāldirektors.

Austrālijas valdība pauda bažas par šādu "Qantas" vadības lēmumu un paziņoja, ka tā lūgs valsts darba strīdu risināšanas institūcijai aizliegt "Qantas" darbiniekiem streikot un aviokompānijas vadībai īstenot lokautu. Austrālijā streikus var aizliegt gadījumos, kad tiek uzskatīts, ka tiek apdraudēta valsts ekonomika vai tās iedzīvotāju labklājība.

"Esmu ļoti noraizējies par "Qantas" nākotni," uzsvēra satiksmes ministrs Entonijs Albanīzs.

Valsts darba strīdu risināšanas institūcija valdības lūgumu izskatīs jau sestdien.

Mēnešiem ilgi regulāri notiekošie bagāžas krāvēju, tehniķu un pilotu streiki aviokompānijai radījuši jau 68 miljonu Austrālijas dolāru (36 miljonu latu) zaudējumus, paziņojusi "Qantas". Strādājošie pieprasa palielināt darba samaksu un protestē pret restrukturizācijas plāniem, kas piecos gados paredz atlaist apmēram 1000 cilvēku no pašreizējiem 35 000 darbiniekiem.

Jau vēstīts, ka "Qantas " augustā paziņoja, ka veiks ievērojamus pārkārtojumus savās starptautiskajās operācijas, tostarp likvidēs apmēram 1000 darbavietas un izveidos jaunu Āzijā bāzētu lidsabiedrību.

Pārkārtojumus paredzēts veikt piecu gadu laikā, lai kompensētu " Qantas" starptautiskajās operācijās ciestos zaudējumus.

Šī piecu gadu plāna ietvaros " Qantas" iegādāsies 106 līdz 110 lainerus "Airbus A320" un norakstīs vecākas lidmašīnas.

Kompānija arī atliks sešu pasaulē lielāko pasažieru lidmašīnu "Airbus A380" izmantošanu uz laiku līdz sešiem gadiem. Tās bija paredzēts izmantot tāliem reisiem uz tādiem galamērķiem kā Londona, kuros " Qantas" sastop lielāku konkurenci.

" Qantas International" ir prognozējusi 200 miljonu Austrālijas dolāru (105 miljonu latu) lielus zaudējumus 2011.finanšu gadā sīvas konkurences un izmaksu dēļ. Aviosabiedrība lēš, ka šīs izmaksas ir par 20% augstākas nekā tās galvenajiem konkurentiem, piemēram, Apvienoto Arābu Emirātu aviosabiedrībai "Emirates Airlines".

Saskaņā ar šo plānu " Qantas" ieguldīs līdzekļus jaunā aviosabiedrībā Āzijā, kas darbosies ar citu nosaukumu. Tā arī izveidos Japānā zemo cenu aviosabiedrību "Jetstar Japan", kas būs kopuzņēmums ar Japānas nacionālo aviosabiedrību "Japan Airlines" un Japānas kompāniju "Mitsubishi". " Jetstar Japan" plāno uzsākt darbību līdz 2012.gada beigām. Vispirms tā veiks iekšzemes reisus, domājams, bāzējoties Tokijas Naritas starptautiskajā lidostā un Kansajas starptautiskajā lidostā Osakā, bet tai ir mērķis paplašināt darbību un veikt arī īsus starptautiskos reisus Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!