Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvai ir bažas, ka Baltkrievijas scenārijs ar palielinātu Krievijas ietekmi var atkārtoties arī Ukrainā, jo Rietumi zaudē pacietību Kijevas uzvedības dēļ, paziņojis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites padomnieks Darjus Semaška.

"Diemžēl notikumu attīstība Ukrainā nav tāda, kādu vēlējāmies redzēt," Briseles portāls "Euractiv.com" citēja Semaškas teikto žurnālistiem no Briseles, kas bija ielūgti apmeklēt Viļņu.

"Rietumiem arvien vairāk un vairāk sāk trūkt pacietības. Un mēs patiešām varam sagaidīt Baltkrievijas scenāriju. Mums trūka pacietības ar Baltkrieviju, mums trūka pacietības ar [Baltkrievijas prezidentu Aleksandru] Lukašenko, mēs aizvērām durvis dialogam," klāstīja Lietuvas prezidentes padomnieks, runājot par to, ka Eiropas Savienība (ES) neatzina 2010.gada decembrī notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus, aizverot durvis turpmākiem kontaktiem.

Komentējot Grībauskaites vizīti Minskā 2010.gada oktobrī, Semaška teica, ka tās laikā Lukašenko tika dots vēstījums ievērot Eiropas standartus un organizēt atbilstošas vēlēšanas un tad ES spers soļus no savas puses.

"Diemžēl tas nenostrādāja. Iespējams, mūsu puse bija pārāk nepacietīga. Strādājot ar opozīciju, iespējams, likām pārāk lielas cerības uz to. Tagad, skatoties atpakaļ ar laika sniegto pieredzi, ir vieglāk teikt, ka, iespējams, cita taktika būtu devusi labākus rezultātus. Ja būtu mazākas ambīcijas attiecībā uz to, ko mēs varētu sasniegt ar šo režīmu, iespējams, mēs varētu vienoties par dialogu ar Lukašenko," skaidroja Semaška.

Viņš norādīja, ka ES vēlējās "visu vai neko", nekavējoties, vēlēšanu laikā un pēc vēlēšanām, un blokam trūka pacietības spert nelielus soļus un kaut nedaudz kontrolēt situāciju.

"Lukašenko nobijās, viņš sāka uzvesties neracionāli un tad mēs pilnībā aizcirtām durvis. Un kas notika - viņš vērsās pie Krievijas. Viņš pārdeva daļu savu īpašumu, bet kļuva arvien vairāk un vairāk atkarīgs no Krievijas," teica Lietuvas prezidentes padomnieks.

"Mēs virzāmies uz tādu pašu scenāriju Ukrainā," Semaška secināja.

Rietumi pēdējā laikā asi kritizējusi Ukrainas valdību par attieksmi pret opozīciju, īpaši pret notiesāto bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!