Foto: EPA/LETA
Gāztais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs atrodas Baltkrievijā, otrdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta "RIA Novosti".

Viņa nogādāšanu valstī naktī uz pirmdienu esot noorganizējuši Baltkrievijas "attiecīgie dienesti".

"Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs ar savu ģimeni atrodas Minskā mūsu valsts un manā personīgajā aizsardzībā," sacīja Lukašenko, uzrunājot Baltkrievijas parlamentu.

Pēc Lukašenko vārdiem, viņš uzdevis izveidot medicīnisko komisiju, kas izmeklēs Bakijeva un viņa ģimenes veselības stāvokli.

Viņš arī apstiprinājis, ka visu šo laiku telefoniski uzturējis kontaktus ar Bakijevu.

Iepriekš Baltkrievijas līderis Kirgizstānas notikumus nosaucis par "antikonstitucionālo valsts apvērsumu". Viņš arī pauda viedokli, ka Bakijevu nevar vainot, ka viņš būtu izlaupījis Kirgizstānu un tajā, ka "vara pielietojusi spēku, aizstāvot sevi".

Trešdien tika ziņots, ka Bakijevs izbraucis no Kazahstānas nezināmā virzienā. Daži avoti vēstīja, ka bijušais prezidents devies uz Turciju, Krieviju vai Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Citi tikmēr ziņoja, ka Bakijevs aizbraucis uz Baltkrieviju, kur viņam piedāvāts politiskais patvērums.

Kā vēstīts, masu nekārtību un bruņotu sadursmju rezultātā Kirgizstānā aprīļa sākumā nomainījusies valdība. Nemieros gājuši bojā kopumā 84 cilvēki.

Pagaidu valdības vadītāja, bijusī ārlietu ministre Roza Otunbajeva apgalvo, ka situācija valstī tiekot kontrolēta.

Kirgizstānas prezidents Bakijevs, kurš atstādināts no varas opozīcijas protestu dēļ, izlidojis uz Kazahstānu, no kurienes atsūtīja paziņojumu par atkāpšanos no amata.

Pirms izbraukšanas no Kirgizstānas Bakijevs nesekmīgi mēģinājis sapulcēt savus atbalstītājus Džalalabadā valsts dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!