Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas valdības karaspēks trešdien sācis nežēlīgāko Homsas pilsētas bombardēšanu kopš brīža, kad valsts prezidents Bašars al Asads solīja Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam pielikt visas pūles, lai pātrauktu mēnešiem ilgo vardarbību valstī.

Par to ziņo raidorganizācija BBC, atsaucoties uz aculieciniekiem un savu reportieri notikuma vietā.

BBC reportieris kļuvis par uzbrukuma liecinieku un ziņo, ka daudzi pilsētnieki uzskata, ka starptautiskā sabiedrība tos pametusi likteņa varā.

Sīrijas opozīcija apgalvo, ka uzbrukumā jau gājuši bojā 40 cilvēki. Tāpat tiek ziņots, ka vairākos Homsas rajonos atslēgta elektrība, un tādēļ miruši 20 neiznēsāti zīdaiņi, jo pārstājuši darboties dzīvības uzturēšanas inkubatori. Sīrijas Veselības ministrija gan noliedz šo telekanāla "Al Jazeera" izplatīto informāciju. Ministrijas oficiālajā paziņojumā, ko atreferē Krievijas ziņu aģentūra "Itar Tass", norādīts, ka visas Homsas slimnīcas ir apgādātas ar visu nepieciešamo, ņemot vērā situāciju pilsētā, "izņemot Alkuseiras hospitāli, ko izdemolēja bruņoti bandīti".

"Al Jazeera", atsaucoties uz opozīcijas pārstāvjiem, informē, ka armija apšauda opozīcijas kontrolētos pilsētas rajonus ar raķetēm un mīnmetējiem, bet tanki jau iebraukuši Išātas rajonā un tuvojas Babamras rajonam.

Kāds opozicionārs, kurš atrodas Babamrā, "Al Jazeera" informējis, ka rajons tiek apšaudīts jau vairākas dienas. "Armija apšauda mūs, izmantojot raķetes, izmantojot mīnmetējus, izmantojot krievu tankus," sacīja aculiecinieks.

Savukārt opozicionārs Hadi al Abdallahs informējis, ka nogalināti vismaz 43 cilvēki pilsētas centrālajā rajonā, savukārt citi aculiecinieki ziņo par vēl lielāku bojāgājušo skaitu, informē telekanāls. "Daudzas vietas ir pilnībā sagrautas. Te nav interneta, nav telefona, nav mobilo sakaru," stāstīja al Abdallahs. Viņš uzsvēra, ka opozīcijas spēki neizrāda nekādu pretošanos, jo valdības spēki bombardē pilsētu no vairāku kilometru attāluma.

Opozicionārs Mohamads Hasans telekanālam pastāstīja, ka bombardēšana pastiprinājusies agri no rīta, un tās mērķis ir Babamra, Albajada, Kalidijeha un Vadialaraba rajoni, kurus kontrolē opozīcija.

Sīrijas Revolucionāra ģenerālā komisija, kurā apvienojušās 40 opozīcijas grupas, trešdien paziņoja, ka kopš sacelšanās sākuma Homsā gājuši bojā 2814 cilvēki.

Arī "Itar Tass" vēsta par sadursmēm Homsā, tiesa gan, apgalvojot, ka notiek cīņa ar "teroristiem". Atsaucoties uz aculieciniekiem, Krievijas aģentūra ziņo, ka īpaši nežēlīgas kaujas notiek Babamro un Inšātas kvartālos. Cīņā ar "pretvaldības spēkiem" iesaistījušies specdienesti, tanki un bruņutehnika.

"Itar Tass" ziņo, ka "kaujinieki" ieņēmuši vairākas ēkas dažādos pilsētas kvartālos un sarīkojuši tajās grautiņus. "Upuru skaits aug," vēsta aģentūra.

Pilsētas centrā dienas otrajā pusē nograndis sprādziens. Pēc Sīrijas valsts televīzijas ziņotā, "teroristi" uzspirdzinājuši automašīnu ar sprāgstvielām. Sprādzienā gājuši bojā kārtības sargi un mierīgie iedzīvotāji, taču "precīzas ziņas netiek sniegtas", vēsta "Itar Tass".

Vēl pirms tam saskaņā ar "Itar Tass" ziņoto, ar mīnmetējiem apšaudīta naftas pārstrādes rūpnīcas apkārtne pilsētas industriālajā rajonā. Apšaudē aizdegušās divas naftas glabātuves un ugunsdzēsējiem bijušas nepieciešamas vairākas stundas, lai nodzēstu liesmas. Tāpat apšaudīta pilsētas universitāte, ziņo "Itar Tass".

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, kopš sestdien Sīrijas armijas tanku un artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 260 cilvēki.

Sestdien Krievija un Ķīna izmantoja savas veto tiesības Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē un bloķēja padomes rezolūcijas projektu asinsizliešanas Sīrijā apturēšanai.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!