Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka vienošanās par 120 tūkstošu migrantu pārvietošanu Eiropas Savienības (ES) ietvaros ir tālu no tā, kas vajadzīgs, lai atrisinātu kopš Otrā pasaules kara lielāko Eiropas migrācijas krīzi.

"Esmu dziļi pārliecināta, ka Eiropai ir vajadzīga nevis vienkārši šāda veida selektīva pārvietošana, bet daudz ilgstošāks process bēgļu godīgai sadalei starp dalībvalstīm," Merkele paziņoja Vācijas parlamentā.

"Pirmais solis ir sperts, bet mēs vēl esam tālu no tā, kur mums vajadzētu būt," piebilda Merkele.

Jau vēstīts, ka ES iekšlietu ministri otrdien ar balsu vairākumu apstiprināja plānu par 120 000 bēgļu pārvietošanu bloka iekšienē. Pret lēmuma pieņemšanu balsoja Čehija, Rumānija, Slovākija un Ungārija, bet Somija atturējās.

Netieši kritizējot Ungāriju, Merkele atgādināja, ka pastāv "minimāli standarti Eiropā bēgļu izmitināšanai un aprūpei un patvēruma meklēšanas procesā", un atzīmēja, ka šie standarti "ne vienmēr tiek ievēroti uz ES robežām".

Ungārija ir satraukusi cilvēktiesību aktīvistus un ANO, tās armijai lietojot gumijas lodes, asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai atvairītu migrantu iebrukumu valsts teritorijā.

Ungārija pagājušonedēļ slēdza savu dienvidu robežu ar Serbiju, kā arī ir pieņēmusi citus pasākumus pret migrantiem, tostarp likumu, kas paredz cietumsodu par nelegālu robežas šķērsošanu.

Eiropas Komisija (EK) piektdien brīdināja, ka 19 ES dalībvalstīm, tai skaitā Francijai un Vācijai, draud iespējamas sankcijas par pārkāpumiem direktīvu par patvēruma meklētājiem ieviešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!