Malaizijas lidsabiedrības reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" salūzusi pa daļām, kad tajā no ārpuses ietriecies "liels skaits objektu", kas "lielā ātrumā" caururbuši tās korpusu, atsaucoties uz Nīderlandes izmeklētāju ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nav pazīmju, ka MH17 avāriju izraisīja tehniska kļūme vai apkalpes darbības," teikts izmeklēšanas paziņojumā.

Šis paziņojums apstiprina aizdomas, ka lidmašīnu skāruši raķetes eksplozijas raidīti šrapneļi, norāda BBC.

Nīderlandes izmeklētāji savu sākotnējo ziņojumu pamato uz lidmašīnas "melno kastu" datiem, gaisa satiksmes kontroles informāciju, satelīta uzņēmumiem un fotogrāfijām no avārijas vietas.

Šis ir pirmais oficiālais ziņojums par MH17 katastrofas iemesliem. Galīgo izmeklēšanas rezultātu dokumentu paredzēts publicēt tuvākā gada laikā.

Ziņojumā nav norādīts, kurš ir vainojams katastrofā.

Reisa MH17 lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru,17. jūlijā virs Ukrainas, domājams, notriekta ar "Buk" raķeti no separātistu kontrolētās teritorijas.

Tomēr kā Maskava, tā tai lojālie kaujinieki savu vainu noliedz, atbildību par notikušo uzveļot Kijevai. Turklāt separātisti uzsver, ka to bruņojumā nemaz neesot bijusi "Buk" sistēma, lai gan fotogrāfijas, video un cilvēku liecības norāda uz pretējo.

Aculiecinieki stāsta, ka pretgaisa aizsardzības kompleksu "Buk" vadījuši Krievijas karavīri. 

Izmeklēšana promaskavisko kaujinieku kontrolētajā katastrofas vietā ir apgrūtināta. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!