Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pirmais Polijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Grom" sūtījums Lietuvu varētu sasniegt līdz gada beigām, iespējams pat nākamajā nedēļā, apstiprinājis Lietuvas aizsardzības ministrs Jozus Oleks.

Vienošanos par pārnēsājamo tuva darbības rādiusa raķešu kompleksu piegādi Lietuva un Polija noslēdza septembrī. Paredzams, ka viss pirkums izmaksās 34 miljonus eiro, kas tiks samaksāti vairākās daļās līdz 2021.gadam.

"Aizsardzība pret naidīgiem gaisa uzbrukumiem ir svarīga Lietuvas aizsardzības daļa," norādīja Oleks, atbildot uz jautājumu par "Grom" sistēmu nozīmi gaisa aizsardzībā.

Kā iepriekš norādījusi Aizsardzības ministrija, tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas ir viena no Lietuvas armijas bruņojuma iegādes prioritātēm un "Grom" sistēmu mobilitāte un kaujas spējas stiprinās Lietuvas Bruņoto spēku iespējas aizsargāties pret zemu lidojošu pilotējamu vai bezpilota lidaparātu uzbrukumiem vai izlūklidojumiem.

Šīs sistēmas, ko var izmantot nelielas taktiskās vienības, iegādātas Lietuvas armijas Sauszemes spēku vajadzībām. Šobrīd Lietuvas armijas pretgaisa aizsardzības bruņojumā jau ir "RBS-70" un "Stinger" raķešu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!