Nopludināti dokumenti, kas atklāj, kur un kā teroristiskais grupējums "Islāma valsts" (IS) gūst ienākumus, lai samaksātu saviem karavīriem un uzturētu pašpasludinātās valsts institūcijas, vēsta raidsabiedrība "Vice".

Dokumentus, kuros uzskaitīti ieņēmumi un izdevumi IS kontrolētajā Deir ez Zoras provincē laika posmā no 2014. gada 23. decembra līdz 2015. gada 22. janvārim, publiskojis Lielbritānijas Tuvo Austrumu foruma biedrs Ajmens al Tamimi. Tas ir pirmais līdz šim atklātībā nonākušais dokuments, kas atklāj IS naudas plūsmu un ļauj secināt, ka līdzīgi tiek pārvaldītas citas islāmistu varā nonākušās teritorijas.

Nopludināto dokumentu dati liecina, ka lielāko daļu ienākumu grupējums iegūst nevis no iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem, bet gan vienkārši zogot.

Saskaņā ar dokumentiem, šajā laika posmā džihādisti Deir ez Zorā ieguvuši līdzekļus aptuveni 7 miljonu eiro apmērā. Aptuveni 45% procenti no šīs summas iegūti, veicot konfiskācijas, bet 23% saņemti nodokļos.

"Ja tu trīs reizes pēc kārtas nokavē lūgšanas, tad tavs veikals tiek izlaupīts," skaidrojis Tamimi, "ja tu transportē aizliegtās lietas, piemēram, cigaretes, viņi atņems naudu, kas tev tobrīd ir līdzi." Lielāka daļa konfiskāciju notikušas uz provinces robežām, kur kaujinieki ceļotājiem atņēmuši dažādas vērtslietas apmaiņā pret drošu robežas šķērsošanu.

Dokumenti liecina, ka lauvas tiesu ienākumu teroristi tērē savām militārajām vajadzībām. Savukārt 10% no ienākumiem tiek tērēti tā dēvētās "kārtības policijas" uzturēšanai. Tātad citiem izdevumiem – sociālajiem servisiem un veselības aprūpes sistēmai tērēti līdzekļi vien aptuveni 1,7 miljonu eiro apmērā.

Deir ez Zoras provincē atrodas lielākās no IS kontrolētajām naftas atradnēm Sīrijā, taču publicētie dokumenti liecina, ka no tām tiek iegūts krietni mazāk "melnā zelta" nekā līdz šim domāts. "Ja IS būtu kapitāls, cilvēkresursi un zināšanas, šie naftas lauki būtu diezgan ienesīgi," "Vice" norādījis Tuvo Austrumu enerģētikas, ekonomikas un biznesa eksperts Deivids Baters.

Tieši naftas ieguve un ienākumi, ko no tās iespējams gūt, varētu būt IS ekonomikas veiksmes atslēga, taču, saskaņā ar ekspertu vērtējumu, teroristiskais grupējums šo resursu izmanto nepilnīgi un pārāk lielu daļu ienākumu gūst zogot un konfiscējot.

Jau vēstīts, ka kopš pērnā gada jūnija ofensīvas "Islāma valsts" sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas un pasludinājusi tur "kalifātu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!