Foto: AFP/Scanpix

Opozīcijā esošās labējās partijas nedēļu pirms gaidāmajā parlamenta vēlēšanām ievērojami apsteidz valdošo kreisi centrisko koalīciju, liecina pirmdien publicētie aptauju rezultāti.

Aptauja, kuras rezultāti publicēti laikraksta "Verdens Gan" (VG) tīmekļa vietnē, liecina, ka Ernas Sūlbergas vadītā Konservatīvā partija kopā ar tās potenciālajiem koalīcijas partneriem - populistisko Progresa partiju, kristīgajiem demokrātiem un liberāļiem - var cerēt uz 55,6% balsu.

Ja šīs prognozes 9.septembrī paredzētajās vēlēšanās apstiprināsies, labējās partijas no 169 deputātu vietām iegūs 98, kas ir ievērojami vairāk nekā 85 mandāti, kas nepieciešami absolūtā vairākuma nodrošināšanai.

Tikmēr par pašreizējā premjerministra Jensa Stoltenberga pārstāvēto Darba partiju un tās koalīcijas partneriem - Sociālistu kreiso partiju un Centra partiju - gatavojas balsot vien 38,4% norvēģu, kas nodrošinātu tām tikai 68 deputātu vietas.

Arī aptauja, kuras rezultātus publiskojis televīzijas kanāls TV2, labējām partijām sola 95 vietas parlamentā, bet kreisi centriskajām partijām - 73.

Tomēr saskaņā ar TV2 aptauju Darba partija vēlēšanās tomēr apsteigs konservatīvos.

Četras labējās partijas ir vienotas savā apņēmībā gāzt Stoltenberga valdību, kas atrodas pie varas kopš 2005.gada, tomēr nav īsti skaidrs, kādas varētu būt jaunās valdošās koalīcijas aprises un programma, kas lielā mērā atkarīgs no tā, cik balsu izcīnīs katra no partijām.

Priekšvēlēšanu kampaņā galvenā uzmanība pievērsta veselības aprūpei, izglītībai un nodokļiem.

Pirmo no aptaujām veikusi sabiedriskās domas pētniecības organizācija "InFact", laikā no 31.augusta līdz 1.septembrim intervējot 2021 respondentu, bet otro - "TNS Gallup", kas laikā no 28. līdz 30.augustam izvaicājusi 1494 vēlētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!