Foto: AFP/Scanpix
Piektdien noslēdzies par 77 cilvēku slepkavību tiesātā norvēģu ekstrēmista Andersa Bēringa Breivīka tiesas process, apsūdzētajam lūdzot viņu attaisnot, bet spriedums šajā lietā tiks pasludināts 24.augustā.

33 gadus vecais labējais ekstrēmists izmantoja viņam atvēlētās pēdējā vārdā 45 minūtes skaidrojot, ka uzbrukumus sarīkot bija nepieciešams, lai, viņa vārdiem izsakoties, aizsargātu "manu etnisko grupu" pret multikulturālismu un "musulmaņu invāziju" Norvēģijā.

Noslēguma runā Breivīks arī pieprasīja, lai viņš tiktu attaisnots. Breivīkam sākot teikt pēdējo vārdu, uzbrukumos izdzīvojušie un upuru tuvinieki pameta tiesas zāli. "Viņam ir tiesības runāt. Mums nav pienākuma klausīties," sacīja izdzīvojušo un upuru ģimeņu atbalsta grupas pārstāvis.

Masu slepkavas advokāts, runājot iepriekš piektdien, noslēguma runā sacīja, ka viņa klients ir jāatzīst par pieskaitāmu un jānosūta uz cietumu vai arī jāattaisno.

Breivīka advokāts Geirs Lipestads divas stundas ilgušo aizstāvības argumentu izklāstījumu nobeidza ar lūgumu piespriest masu slepkavam "iespējami vieglāko" sodu.


Aizstāvībai formāli bija jālūdz Breivīku attaisnot, jo viņš nav atzinis savu vainu, lai gan atzinis divu uzbrukumu pastrādāšanu pērnā gada 22.jūlijā.

Ceturtdien apsūdzības puse noslēguma runā pavēstīja, ka Breivīks ir jāiesloga psihiatriskajā slimnīcā, nevis cietumā, jo viņa veselais saprāts nav neapšaubāmi pierādīts.

Ja tiesneši nolems, ka Breivīks ir krimināli pieskaitāms, tad viņam jāpiespriež maksimālais sods - 21 gads cietumā, kas var tikt pagarināts bezgalīgi, kamēr vien viņš tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai, paziņoja prokurors Sveins Holdens.

Pats Breivīks uzstāj, ka viņš ir pieskaitāms. Viņš atzinis, ka ieslodzīšana psihiatriskajā slimnīcā būtu ļaunākais iespējamais sods, kas viņam varētu tikt piemērots, jo tas grautu viņa 1500 lapaspušu biezajā manifestā pausto vēstījumu, ar kuru viņš nāca klajā īsi pirms slaktiņa sarīkošanas.

Jau vēstīts, ka eksperti ir nonākuši pie diametrāli pretējiem secinājumiem par Breivīka psiholoģisko stāvokli.

Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Breivīks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Savukārt atkārtotajā ekspertīzē masu slepkava tika atzīts par pietiekami pieskaitāmu, lai tiktu tiesāts. Eksperti secināja, ka Breivīks necieš no psihozes, bet ir nesabiedrisks un narcistisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!