Foto: AP/Scanpix
ASV oficiāli atzīst Sīrijas opozīcijas izveidoto koalīciju par Sīrijas tautas "likumīgu pārstāvi", otrdien paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

"Mēs esam izlēmuši, ka Sīrijas Opozīcijas koalīcija tagad ir pietiekoši ietveroša, pietiekoši pārstāv un atspoguļo Sīrijas tautu, ka mēs viņus uzskatam par likumīgiem Sīrijas iedzīvotāju pārstāvjiem opozīcijā Asada režīmam," raidsabiedrība CNN citē Obamas televīzijā teikto. Prezidents šo lēmumu raksturoja kā "lielu soli".

Sīrijas opozīcijas izveidoto koalīciju iepriekš ir atzinušas arī Lielbritānija, Francija, Turcija un Persijas līča sadarbības valstu padome.

Obama uzsvēra, ka līdz ar atzīšanu opozīcijai ir arī lielāka atbildība. "Lai pārliecinātos, ka viņi organizē sevi efektīvi, ka tie pārstāv visus iesaistītos, [un] ka viņi apņemas [veikt] politisko pāreju, kas ievēro sieviešu un minoritāšu tiesības," skaidroja Obama.

ASV lēmums ir liels psiholoģisks ieguvums nemierniekiem, bet tas nenozīmē, ka Vašingtona uzreiz sāks to apbruņošanu, norāda CNN. Obama brīdināja, ka ASV neatbalstīs ekstrēmistus opozīcijas rindās.

"Ne visi, kas piedalās kaujās pret Asadu, ir cilvēki, ar kuriem mēs esam apmierināti. Ir daži, kas, manuprāt, ir pieņēmuši ekstrēmu un pret-ASV dienas kārtību, un mēs skaidri nodalīsim šos elementus," brīdināja Obama.

Viena no islāmistu grupām, kas darbojas Sīrijā, ir, iespējams, ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra Front", kura ir atbildīga par vairāk nekā 600 vardarbīgiem uzbrukumu Sīrijās pilsētās, piebilst BBC.

"Al Nusra Front" nesen piedalījies uzbrukumā militārajai bāzei pie Alepo.

Pārsteigumu par Obamas paziņojumu izteicis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, norādot, ka ASV ir nolēmusi "darīt visu, lai nodrošinātu Sīrijas Nacionālās koalīcijas bruņotu uzvaru", ziņo raidsabiedrība BBC.

ASV paziņojums nācis klajā pirms trešdien paredzētās 70 valstu ārlietu ministru tikšanās, lai Marokā spriestu par situāciju Sīrijā.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau ziņoja, ka Sīrijas opozīcijas organizācijas sanāksmē 11.novembrī Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas Nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Francija bija pirmā Rietumvalsts, kas atzinusi Sīrijas opozīcijas koalīciju. To atzinusi arī Turcija un visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Arī Arābu līga atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Koalīciju atzina arī Eiropas Savienība un Itālija, tomēr tās atzina koalīciju par "Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi", tomēr neatzina to par vienīgo.

Nemieros Sīrijā pret Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 40 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!