Foto: AFP/Scanpix
Pakistāniešu aktīvisti, protestējot pret ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumiem, bloķējuši galveno maršrutu, kas tiek izmantots Afganistānā dislocēto NATO spēku apgādei.

Kā skaidroja opozīcijas politiķis Imrans Hāns, demonstrācijas turpināsies, kamēr vien netiks izbeigti ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumi, kuros, kā norāda aktīvisti, dzīvību zaudējuši ne tikai nemiernieki, bet arī civiliedzīvotāji. Turklāt aktīvisti uzskata, ka tādējādi tiek apdraudētas izredzes ar talibiem sarunu ceļā panākt izlīgumu.

Jau vēstīts, ka 1.novembrī ASV bezpilota lidaparāta uzlidojuma laikā kādā apmetnē netālu no Ziemeļvazīristānas reģiona lielākās pilsētas Mīramšāhas tika nogalināts Pakistānas talibu līderis Hakimulla Mehsuds, kurš bija pieļāvis iespēju sēsties pie sarunu galda. Taču Pakistānas talibi par savu jauno līderi izvēlējušies "stingrā kursa" piekritēju Maulanu Fazlullu, kurš noraidījis iespēju risināt sarunas par izlīgumu.

Aktīvisti bloķē ceļu ziemeļrietumu pierobežas provincē, pa kuru tiek piegādātas kravas Afganistānā dienošajiem starptautiskajiem spēkiem.

Kā skaidro britu raidsabiedrības BBC korespondents, demonstranti paši izlemj, kuram tiks ļauts iebraukt Afganistānā un kuram nē.

Transportlīdzekļiem, kas apgādā NATO spēkus, iebraukšana Afganistānā ir liegta.

Lai gan Pakistānas varasiestādes uzstāj, ka to mērķis ir nepieļaut apgādes transporta kavēšanu, tās vēl neko nav darījušas, lai novērstu ceļu blokādi.

Kravu nogādāšanai Afganistānā un no tās tiek izmantoti divi robežšķērsošanas punkti Pakistānā. Otrs robežšķērsošanas punkts atrodas Beludžistānas provincē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!