Foto: AFP/Scanpix
Ungārijas parlaments valsts prezidenta amatā trešdien ievēlēja Jānošu Āderu, kas ir viens no valdošās labējās partijas "Fidesz" dibinātājiem un tās līdera un valsts premjerministra Viktora Orbāna tuvs sabiedrotais.

52 gadus veco Āderu prezidenta amatam Orbāns izvirzīja pagājušajā mēnesī pēc tam, kad saistībā ar doktora disertācijas plaģiāta skandālā demisionēja Pāls Šmits.

"Fidesz" ir divu trešdaļu vairākums parlamentā, ko, pēc kritiķu paustā, valdība ir izmantojusi, lai apstiprinātu vairākus likumus, kas lielu daļu varas koncentrē Orbāna rokās, samazinot demokrātiju Ungārijā . Tādēļ arī partijai bija iespējas nodrošināt sava izraudzītā kandidāta uzvaru vēlēšanās - Āderu prezidenta amatam atbalstīja 262 no 386 Ungārijas parlamenta deputātiem.

Pret Ādera kandidatūru balsoja radikāli nacionālistiskā Kustība labākai Ungārijai ("Jobbik"), bet pārējās opozīcijas partijas balsojumu boikotēja, uzsverot, ka valdošā partija nepārstāv tautas vienotību, kā to nosaka konstitūcija.

Āders tūlīt pēc ievēlēšanas deva prezidenta zvērestu un oficiāli jaunajā amatā stāsies 10.maijā.

Āders, kas pēc izglītības ir advokāts, "Fidesz" pievienojās partijas izveides laikā 1988.gadā, bet no 2002.līdz 2006.gadam vadīja "Fidesz" parlamenta frakciju. Viņš bijis arī Ungārijas parlamenta spīkers, bet pēdējos gandrīz trīs gadus strādājis Eiropas Parlamentā.

Jau vēstīts, ka tuvs Orbāna sabiedrotais Šmits 2.aprīlī paziņoja par atkāpšanos no Ungārijas prezidenta amata pēc tam, kad Budapeštas Zemmelveisa Universitāte plaģiāta dēļ atņēma viņam doktora grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!