Foto: AFP/Scanpix

Gdaņskas Garnizona kapsētā atrastas četru noziedzīgā komunistiskā marionešu režīma upuru mirstīgās atliekas, piektdien vēsta Polijas Radio.

Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN), kas atbildīgs par komunistu un nacistu pastrādāto noziegumu izmeklēšanu, izrakumus sāka pirmdien.

"Te var būt vairāk nekā 80 to cilvēku mirstīgās atliekas, kas mira vai tika noslepkavoti Kurkovas ielas cietumā," norādīja profesors Kšištofs Švaržiks, kurš pārrauga izrakumus.

"Mēs esam apstiprinājuši, ka kapsētas 14. sektorā ir kapakmeņu rinda, kas datējama ar 1946. gadu. Seklā masu kapā mēs esam atraduši arī vairāk nekā duci citu cilvēku, iespējams, 1945.-46. gadā Gdaņskā uzliesmojušās epidēmijas upuru mirstīgās atliekas," piebilda Švaržiks.

Arheologi meklē komunistiskā režīma upuru apbedījumus, kas desmitgadēm ilgi tika turēti noslēpumā.

Kurkovas ielas cietumā mirušos un noslepkavotos Garnizona kapsētā apglabāja no 1946.gada līdz piecdesmito gadu sākumam, un pirmo apbedījumu izpēte no šī perioda sākuma tika pabeigta jau 2014. gada septembrī.

Šobrīd arheologi lēš, ka atrastās mirstīgās atliekas pieder komunistu upuriem, kas noslepkavoti laikā no 1948. līdz 1949. gadam.

Pērn tika atrasts kādas jaunas sievietes skelets ar lodes atstātu caurumu galvaskausā. Ģenētiskās analīzes apstiprināja, ka tās ir antinacistiskās un antikomunistiskās pretošanās kustības bruņoto spēku "Armia Krajowa" (burtiski - Tēvzemes armija (AK)) 5. brigādes medmāsas Danutas Sedzjikovas jeb "Inkas" mirstīgās atliekas.

1946. gadā viņa krita komunistu gūstā, un par dalību uzbrukumos komunistiskā režīma slepenpolicijas pārstāvjiem Sedzjikovai tika piespriests nāvessods.

IPN turpina meklēt komunistisko noziedznieku upurus arī Varšavas Brudno kapsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!