Foto: Kadrs no video

Jau vismaz divus gadus aptuveni 50 dažādi ASV drošības dienesti izmantojot radarus, kuri var konstatēt aiz sienām notiekošas kustības, raksta "USA Today".

Šie radari, kas ļaujot tiesībsargājošajām iestādēm caur sienām "redzēt", vai kāds atrodas ēkā, raisījuši jaunas bažas par pieaugošo cilvēku novērošanu no valdības puses. Institūcijas kā FIB šīs iekārtas sākušas lietot jau pirms diviem gadiem, par tām gandrīz neko nenorādot tiesām un neizpaužot tādu eksistenci plašākai sabiedrībai. Tomēr šādas tehnoloģijas radījušas dažādas likuma un privātuma pārkāpšanas riskus - ASV Augstākā tiesa atzinusi, ka policijas darbinieki nevar izmantot šādus sensorus bez tiesas izsniegtas atļaujas.

Radari pamatā strādā, izmantojot radioviļņus, kuri noregulēti tā, lai uztvertu pat tādas kustības kā cilvēka elpošana. Tie spēj konstatēt, vai kāds atrodas ēkā, kur viņi atrodas un vai viņi pārvietojas.

Drošības dienesti savukārt uzsver, ka šādu radaru priekšrocības ir nenovērtējami svarīgas gadījumos, kad nepieciešama maksimāla drošība ēku ieņemšanas un ķīlnieku krīžu gadījumos. Tikmēr privātuma aizstāvji un tiesneši ir pauduši bažas par apstākļiem, kādos tiesībsargi var radarus izmantot, un faktu, ka tas jau ir darīts līdz šim bez sabiedrības informēšanas.

Šādu tehnoloģiju izmantošana lielākoties nebija zināma līdz pat pērnā gada decembrim, kad šādas ierīces izmantošana parādījās kādas lietas materiālos. Tiesneši pauda uztraukumu, ka tiesībsargi izmantojuši radaru bez nepieciešamo atļauju saņemšanas.

Tehnoloģija gan joprojām uzskatāma par jaunu, pirmie iepirkumi notikuši vien 2012. gadā. Viena šāda radara "The Range-R", kuru ražo kompānija "L-3 Communications", izmaksas esot aptuveni 6000 ASV dolāru, un līdz šim aptuveni 200 ierīces nogādātas kopumā 50 dažādām tiesībsargājošajām iestādēm.

Citu uzņēmumu ražojumi ir spējīgāki, piedāvājot arī ekrānus, kuros redzams trīsdimensionāls attēls, bet citi uzstādāmi uz bezpilota lidaparātiem, atsaucoties uz mārketinga materiāliem, norāda "USA Today".

Tehnoloģiju izveidē iesaistījusies arī ASV Tieslietu ministrija, finansējot tādu tehnoloģiju izstrādi, kas spētu noskanēt un attēlot ēku interjerus un cilvēku atrašanos tajos. Pirmo reizi šādi radari izstrādāti, izmantošanai Afganistānā un Irākā, taču pamazām tiek piemēroti arī ikdienas tiesībsargu darbam.

Laikraksts atzīmē, ka vēl 2013. gadā tiesa ierobežoja narkotikas meklējošo suņu iespējas pārvietoties pa citu īpašumiem. Tam pamatojums esot cilvēkam būt brīvam pašam savā mājā, nebaidoties no valdības iejaukšanās, tāpēc līdzšinēja prakse neinformēt sabiedrību par šādu iekārtu izmantošanu ir satraucoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!