Foto: RIA Novosti/Scanpix
Apskatot fotogrāfijas no militāro sadursmju vietām Ukrainas dienvidaustrumu reģionos, mūs bieži pārsteidz tas, kāda tik veida ieroči tur netiek izmantoti un kā abas puses jau kaujas laukā pielāgo un uzlabo savu militāro tehniku.


Foto: AP

Kara darbības laikā kaujas tehnika bieži tiek pielāgota jau uz vietas, jo lielā rūpniecības reģionā attiecīgu meistaru netrūkst. Separātistus acīmredzot neapmierināja šīs bruņumašīnas bruņu biezums, un viņi improvizēja – kādā no Doņeckas darbnīcām to aprīkojot ar papildus bruņām no parasta metāla.


Foto: AP

Pamestā kontrolpunktā Slovjanskā novietos 1941.gada lielgabals "ЗиС-2". 57 milimetru kalibra ieroci izveidojis konstruktors Vasīlijs Grabins. Ierocis ir paredzēts cīņai ar tankiem un savulaik bija viens no veiksmīgākajiem savā kategorijā. Lielgabals bija vairāku valstu bruņojumā un joprojām ir ierindā Kubas un Kostarikas bruņotajos spēkos.


Foto: Reuters

Doņeckas apgabala bruņoto formēju rīcībā nonācis arī prettanku ierocis ПТРС. Pret mūsdienu tankiem tas ir bezspēcīgs, bet pret tādu kaujas tehniku kā bruņumašīna, tas var sagādāt nepatikšanas.

Foto: Reuters

Vēl viens "bruņu sitējs". Prettanku snaiperierocis, lai arī arhaisks, tas lielā attālumā joprojām spēj neitralizēt viegli bruņotu transportlīdzekli.

alt="">

Foto: Reuters

Tiesa, cīņai ar ukraiņu tankiem, separātisti izmanto arī daudz mūsdienīgākus ieročus. Lūk prettanku komplekss 9К115 "Метис" – ļoti efektīvs ierocis, tiesa uzbūvēts vēl padomju gados.

Foto: Reuters

Vēl viens sveiciens no četrdesmitajiem gadiem- rokas automāts. Tas būtu vairāk pazīstams, ja vien cilvēks, kurš pats pozē foto kamerām, būtu tam pievienojis klāt arī ložu aptveri. Šā modeļa automāti bija ilgi daudzu armiju bruņojumos arī pēc Otrā pasaules kara beigām.


Foto - Reuters

Reizēm sastopami arī pavisam eksotiski karotāji – Luganskas prokrieviskā aktīvista bērēs, kurš gāja bojā aviācijas uzlidojumā, bija klāt cilvēks Otrā pasaules kara formas tērpā , bruņojies ar ППШ-41.


Foto - Reuters

Visbeidzot, visspilgtākais objekts šajā vēsturisko ieroču parādē, kurš no jauna ir likts lieta – tanks T-34. Tas novietots blakus vienām no Luganskas barikādēm. Tankam līdzās labprāt fotografējas garāmgājēji, bet par šī tanka kaujas spējām gan nekas nav zināms.


Foto - Reuters

Šī ir jau daudz mūsdienīgāka mašīna. Separātisti ir "iesaukuši dienestā" veterānu – tanku T-55 no Doņeckas kara muzeja.


Foto - AP

Krosa motocikls "Suzuki" kara apstākļos izrādījās visnotaļ praktisks pārvietošanās līdzeklis.


Foto - Reuters

Vēl viens kara motociklists. Grūti pateikt, cik praktisks ir motocikls ar blakusvāģi kaujas apstākļos, bet izskatās tas labi. Vismaz viņa saimnieks par to ir patiešām pārliecināts.

  

Foto - AP

Vesela "kara mašīnu" autokolonna. Pikaps- ļoti ērts reģionālo konfliktu transportlīdzeklis – laba visurejamība un ložmetējs piekabē. 



Foto - AP

Mīnas – šausminošs ierocis reģionālos konfliktos. Arī pēc kauju beigām tās paliek guļam zemē ilgus gadus un uzsprāgst, nogalinot jau mierīgos iedzīvotājus. Šīs prettanku mīnas ТМ-62М satur 7 kilogramus sprāgstvielas – pietiekami, lai padarītu nekustīgu tanku, vai iznīcinātu daudz mazāku mērķi.



Foto - AP

Īstenībā jau bruņotās grupas Ukrainas austrumos nav bruņojušās tikai ar Otrā pasaules kara laika ieročiem. Viņiem ir tanki – šajā konfliktā pamatā piedalās T-64. Šie tanki ir arī Ukrainas armijas bruņojumā un, kā apgalvo separātisti , iegūti kaujā kā trofejas. Tomēr daudzi uzskata, ka tanki nonāk Ukrainā no Krievijas, kur T-64 netrūkst.



Foto - AP

Tanks Т-64 ir aprīkots ar dīzeļdzinēju un degvielas uzpildes stacijas dīzelis viņam ir pilnībā piemērots.



Foto - AFP

Reaktīvais kājnieku mīnmetējs "Шмель" – diezgan mūsdienīgs un moderns ierocis, kas nonācis pie separātistiem.



Foto - Reuters

Ukraiņu T-64. Šie tanki tika projektēti un ražoti Harkovas rūpnīcā un tāpēc to Ukrainas armijā ir daudz.



Foto - Reuters

Bet šis ir jau pamatīgi modernizēts tanks T-64E. Tankam ir uzlabota kaujas jauda, ātrums un aizsardzība. Pat vizuāli tas atšķiras no citiem tankiem.


Foto - AP

Ukrainas militārās industrijas jaunums - БТР-4. Tā ir pilnīgi jauna kaujas mašīna, kuru Harkovas ieroču konstruktori izveidojuši 2000.gadā un turpmākajos gados tas ražots ar dažādu aprīkojumu. Šajā bildē redzamais ir "Парус", uz kura izvietots ļoti jaudīgs ložmetējs.


Foto - AP

Šajā fotoattēlā БТР 4 ar moduli "Парус", kurš apbruņots ar 30 milimetru lielgabalu, 30 milimetru automātisko granātmetēju, 7,62 milimetru ložmetēju un prettanku ieroču vadības bruņojumu.


Foto - AFP

Restes bruņumašīnas sānos. Tās ir paredzētas prettanku šāviņu apturēšanai, lai lādiņš uzsprāgtu maksimāli tālu no mašīnas. Tā ir novitāte, kuru diktējusi kaujas apstākļos iegūtā pieredze.


Foto - AFP

Tanku remontrūpnīcā norit kaujas tehnikas modernizācija.


Foto - AFP

Konflikts Ukrainas austrumos attīstījās brīdī, kad valsts sāka vērienīgu militāro reformu, ieskaitot arī bruņojuma modernizāciju. Nācās steidzami apgādāt armiju ar tehniku, lai gan lielai daļai no tās nepieciešams nopietns remonts.


Foto - AFP

Tiesa gan, lielu daļu modernizācijas darbus nākas īstenot steigā, kauju starplaikā. To dara separātisti, to dara arī armija. Šī bruņutransportiera ekipāža nostiprinājusi bruņas ar "ko vien Dievs ir devis".


Foto - AFP

Т-64, БТР-80, armijas tehnika maz ar ko atšķiras no separātistu rīcībā esošās. Atšķirība ir tikai karogos.


Foto - AFP

Kājnieku ieroči, ja vien tie nav Otrā pasaules kara relikti, abām konflikta pusēm ir līdzīgi - Kalašņikova automāti un snaiperšautenes СВД.


Foto - AFP

Reaktīvās raķešu zalvju sistēmas – ierocies, kurš ir ļoti postošs konfliktos, kas notiek apdzīvotos reģionos. Starptautiskā organizācija "Human Rights Watch" vainojis abas puses šī ieroča pielietošanā, bet ASV departaments ziņojis, ka tam ir pierādījumi par šī ieroča pielietošanu no Krievijas teritorijas puses. Fotogrāfijā redzamās iekārtas ir Ukraiņu, uzņemtas jūlija sākumā Doņeckā.


Foto - AFP

Vēl viena Ukrainas armijas priekšrocība – aviācija. Tiesa, separātistiem ir pārnēsājamie zenītieroču kompleksi un, pēc visa spriežot, pat raķešu sistēma "Бук". Ar šādas sistēmas raķeti tika notriekta arī Malaizijas pasažieru lidmašīna. Tāpēc ukraiņu lidotāji karadarbības zonās ir diezgan apdraudēti.

*Raksts pārpublicēts no Spektr.lv - neatkarīga Krievijas žurnālistu interneta medija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!