Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nav izredžu uzvarēt konfrontācijā ar demokrātisko un brīvo Rietumu pasauli, Polijas telekanālā "TVN Bizness i Swiat" viedokli paudis bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa.

"Tā ir cīņa no cita laikmeta, kas ir lemta sakāvei. Es nešaubos, ka brīvība un demokrātija uzvarēs," Valensas teikto citē aģentūra UNIAN. Bijušais prezidents un arodbiedrību kustības "Solidaritāte" līderis, kurš cīnījās par komunistiskā režīma gāšanu Polijā, norāda, ka Putins varu Krievijā saglabā ar "ienaidnieka filozofijas" palīdzību.

Krievijas iedzīvotājus tur bailēs no arējiem draudiem, kas ir režīma pamats, uzskata Valensa, tomēr šāda situācija nevar turpināties mūžīgi, kad pasliktinās gan vienkāršo cilvēku dzīves līmenis, gan situācija oligarhu aprindās.

"Kādu laiku viņi to pieņems, bet kādā brīdī zaudēs daudz un būs spiesti pieņemt lēmumu. Var nojaust, kādi varētu būt šie lēmumi, un tas nevar vilkties pārāk ilgi," norādīja Valensa.

"Ne tādas vien impērijas ir kritušas. Šķita, ka komunismu nevar uzvarēt," papildināja politiķis.

Kādreizējais pretkomunistiskās kustības līderis uzsver nepieciešamību pēc vienotas Rietumu pasaules nostājas un palīdzības Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, norādot, ka Putins ir metis izaicinājumu visai civilizētajai pasaulei.

"Mēs, protams, nesāksim kodolkaru, bet mēs varam visu organizēt tā, lai katrs kaut ko izdarītu Putina uzvedināšanai uz pareizā ceļa," teica Valensa, aicinot sniegt Ukrainai visu iespējamo palīdzību.

Valensa jau iepriekš ir kritizējis Krievijas valdību un norādījis, ka karā ar NATO tai nebūtu nekādu izredžu.

Vēstīts, ka neatkarīgā socioloģisko aptauju veicējā "Levada Center" jaunākie dati liecina, ka tautas atbalsts Putinam vairs nav saistīts ar valsts labklājības līmeni.

55% Krievijas iedzīvotāju velētos Putinu par prezidentu pēc nākamajām vēlēšanām 2018. gadā, liecina pagājušajā nedēļā publicēti dati. Savukārt 54% aptaujāto norādīja, ka neredz alternatīvu Putinam. Pētījuma laikā aptaujāti 1600 cilvēki, aptaujas kļūdas robeža nepārsniedz 3,4%.

"Levada Center" pētnieks Aleksejs Levinsons skaidro, ka atbalsts Putinam un Krievijas valdībai ir divas dažādas lietas. "Pēdējos 15 mēnešus Putinu sākuši uztvert kā simbolisku un svētu figūru, kas nav atbildīga par ekonomisko situāciju valstī, bet ir atbildīga par valsts varenību," Gaidara forumā pastāstīja Levinsons.

"Jo vairāk krievi jutīs, ka apkārtējā pasaule viņus apdraud, jo vairāk viņi apvienosies ap Putinu," uzsvēra speciālists.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!