Foto: RIA Novosti/Scanpix

Trīs pankgrupas ”Pussy Riot” dalībnieces, kurām ir piespriests cietumsods par februārī notikušo akciju Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē, ir pelnījušas piespriesto divu gadu cietumsodu, bet notiesātajam bijušajam naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim būtu jālūdz piedošana, savai 60 gadu jubilejai veltītā intervijā televīzijas kanālam NTV pavēstījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins arī norādījis, ka pašreizējai opozīcijas līderu paaudzei vajadzētu paiet malā, lai dotu ceļu ”gaišiem, interesantiem, dziļiem cilvēkiem", vēsta radio "Brīvā Eiropa". 

7. oktobrī Putins svinēja savu 60 gadu jubileju.

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Putinu.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces - Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina.17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Meiteņu advokāti tiesas spriedumu pārsūdzēja. 

Tiesas spriedums tika plaši kritizēts, Eiropas Parlaments to nosauca par piemēru tiesas sistēmas izmantošanai politiskiem mērķiem.

Savukārt naftas kompānijas "Jukos" dibinātājs Hodorkovskis 2005. gadā tika notiesāts uz deviņiem gadiem ieslodzījumā par krāpšanu un nodokļu nemaksāšanu. Viņa partnerim Platonam Ļebedevam tika piespriests tāds pats sods.

Hodorkovska atbalstītāji apgalvo, ka viņš kļuvis par upuri Kremļa inspirētai kampaņai, lai sodītu bijušo naftas magnātu par viņa politiskajām ambīcijām un atsavinātu viņam piederošo īpašumu. Kremlis kategoriski noliedz savu saikni ar Hodorkovska lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!